Пазарът пращи от стока за великденската трапеза

Маруля, краставици, домати и изобилие от пресни плодове – пазарът в столичния квартал „Младост” е добре зареден. Търговците се надяват да продадат всичко от сергиите в днешния почивен ден, предаде репортер на БГНЕС.

Търговците предлагат всичко за великденската трапеза. Наблюдава се и спад с по няколко стотинки в цената на краставиците, на доматите, и на зелената салата.

Едно от първите неща, които привличат погледа са касетките със сочни ягоди, а рекламата им твърди, че са много сладки, вкусни и български. Може и да опитате преди да купите. Цената варира – от 3.50 лева до 5 лева за тарелка от 500 гр.

Цената на картофа обаче остава доста висока. Пресният картоф върви от 5 до 7 лева за килограм.

Има и хубави пресни подправки, а на някои сергии ги продават на промоция „2 в 1” – джоджен и магданоз. Цената е 1.50 лв. за връзка.

Пресният лук е левче връзката, намира се и за 0.80 стотинки. Има киселец и лапад.

Марулята и репичките, които са най-предпочитани за пролетната салата, струват по 1.50 лева. Краставиците са от 3.80 до 5.50 лева. Доматите стигат и до 6.50 лева за килограм.

БГНЕС припомня, че според оповестените от НСИ данни преди дни, годишната инфлация за март 2022 г. спрямо март 2021 г. е 12.4%.

Само за месец - от февруари до март тази година - са се увеличили цените на всички хранителни и безалкохолни напитки с 3.3%, увеличение има при алкохола, при облеклото и обувките. През март брашното е поскъпнало с 5.9%, месото също бележи значителен ръст. Увеличение има при сирене - с 3.4%, кашкавал - с 3.0%, извара - с 4.6%, яйца - с 8.3%. При олиото увеличението е с 23.3%.

Намаление в цените се наблюдава при краставиците и доматите, както и при листните зеленчуци. /БГНЕС