Пазарът на лекарства за борба със затлъстяването процъфтява

Новото поколение лекарства за отслабване може да помогне в борбата с глобалния здравен проблем, свързан със затлъстяването.


Фармацевтичните лаборатории и инвеститорите се надпреварват да разработят нови лекарства и вече извличат значителни печалби.

Затлъстяването е хронично заболяване, което е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, диабет и някои видове рак. Причините за него не са свързани единствено с начина на живот, а могат да бъдат повлияни и от генетиката.

Освен това то е трудно за лечение и скъпоструващо за здравните системи.

Ако превенцията и медицинското лечение не се подобрят, Световната федерация по затлъстяване прогнозира, че до 2035 г. половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване, съобщи Евронюз.

Според нейните изчисления глобалното икономическо въздействие ще бъде голямо и може да надхвърли 4 трилиона долара (3,6 трилиона евро) годишно.

Има са нови варианти

Нова група лекарства за борба със затлъстяването води до по-значителна загуба на тегло в сравнение с наличните досега медикаменти, при това с по-малко тежки странични ефекти. Те са ефективни и срещу диабет и е доказано, че потенциално намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата (GLP-1), който сигнализира на мозъка, че човек се чувства сит.

През второто тримесечие продажбите на американската фармацевтична компания Eli Lilly и датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk нараснаха благодарение на тези все по-популярни лекарства за отслабване.

Eli Lilly направи пробив в края на април, когато потвърди, че хитовото ѝ лекарство срещу диабет, продавано под името Mounjaro (tirzepatide), помага също на хората да отслабнат.

Като се има предвид размерът на пазара - около 40 % от възрастните в САЩ страдат от затлъстяване, евентуална зелена светлина за Mounjaro при затлъстяване би била търговски успех за групата. Само през второто тримесечие продажбите на Mounjaro вече са достигнали близо 1 милиард долара.

"Терапията вероятно ще се окаже популярна алтернатива на бариатричната хирургия, тъй като е доказано, че Mounjaro води до еквивалентна загуба на тегло", казва Акаш Пател, фармацевтичен анализатор в GlobalData.

Продукти с голямо търсене

Бъдещето на Novo Nordisk изглежда също толкова светло: неотдавнашно проучване показа, че лечението му срещу затлъстяване Wegovy (семаглутид) намалява риска от сърдечносъдови инциденти при пациентите с 20%. Продажбите на това лекарство се увеличиха повече от четири пъти през второто тримесечие.

Но дали това е достатъчно, за да убеди застрахователите отвъд Атлантическия океан да покриват тези лечения?

"Една от основните пречки пред достъпа на пациентите до GLP-1 лекарствата е цената", според Американската асоциация на фармацевтите, която също така отбелязва, че затлъстяването трябва да се наблюдава в дългосрочен план.

Според експертите, един от начините за намаляване на разходите и опростяване на приложението на лекарството (което понастоящем се прилага под формата на инжекция) би било разработването на таблетки, които да се поглъщат ежедневно. Novo Nordisk вече провежда клинични изпитвания в тази насока.

Eli Lilly и Pfizer също се стремят да разработят такъв тип таблетки.

Според Morgan Stanley, до 2030 г.световният пазар на лекарства срещу затлъстяване може да възлезе на 49 милиарда евро. /БГНЕС