Пчеларите очакват повече разбиране от държавата

Най-големият проблем за пчеларите е, че държавата, в лицето на земеделското министерство, неглижира проблемите, коментира в интервю за БГНЕС Косара Мутафчиева, която от няколко години гледа пчели.

На снимката: Косара Мутафчиева

„Пчеларството е един от секторите, който е най-пренебрегван. Защо? Единият голям проблем е с пръсканията. Свидетели сме тази година какви проблеми и загуби претърпяха много пчелари, включително и аз с нерегламентираните пръскания и употребата на евтини препарати от Китай“, обясни Мутафчиева.

Другият голям проблем за Косара е зърнопроизводителите. „Защо не може да се намери общ език между двата бранша, да се постигне някакво споразумение, да се предупреждава когато ще се правят да бъдат предупредени пчеларите и да се затварят кошерите. Никой няма полза от загубата на пчелите. А за да се възстанови един кошер се изисква много труд, време и пари“, разказа тя.

Сред най-новите изисквания на бранша е създаване на Пчеларски борд, който ще следи за налагането на санкции на нарушителите и ще подкрепя пчеларите за лабораторни анализи.

„Бордът е добро решение“, коментира за БГНЕС председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов и припомни, че още през миналата година от сдружението са апелирали за създаване на самостоятелна дирекция по пчеларство към министерството, която да работи единствено по най-спешните проблемите.

В топ 3 на проблемите Михайлов очертава: 1. да се въведе регламент за директно субсидиране на пчеларите; 2. да се подобри нормативната уредба с оглед намаляване на отравянията; 3. ниските изкупни цени на меда на едро. В случай, че бъде подписано споразумение за безмитен внос на мед от Украйна и Китай цените на нашия мед спадат. През октомври цената е била в рамките на 3.80 лв./кг и само за месец спадът е в рамките на 3.00-3.20 лв. Същевременно на дребно килограм мед се продава на цена между 10 и 12 лв.

Въпреки проблемите, които се трупат не от ден-два, браншът гледа с оптимизъм с оглед на повечето пари, които се очаква да получи в сравнение с настоящия програмен период. Предвиждат нови дейности, свързани с болестите по пчелите. Освен това ще се отделят специално средства за популяризиране на българските пчелни продукти.

За пчеларския сектор следващите 3 години ще бъдат отпуснати по 6,4 млн. лева по Националната пчеларска програма, съобщи земеделският министър Десислава Танева. По мярка А „Техническа помощ“ на програмата пчеларските сдружения ще правят изложения. Целта е да се скъси веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни продукти директно от производителя.

На снимката: Михаил Михайлов

Друга новост по мярка „В“ от програмата е поемането на разходите за преместване на пчелните кошери. Това ще доведе до ефективно използване на пчелната паша и запазване на разнообразието от растителни видове.

Финансиране за лабораторни изследвания, по отношение на хранителната стойност и чистотата на меда ще се извършва по мярка „Г“ от програмата“. В момента тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните семейства при растителнозащитни мероприятия.

През следващата година по Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворен прием за залесяване с медоносни култури. /БГНЕС