Печалбата на „Турски поток“ е 83,5 млн. лв.

Оперативната печалба от работата на газопровода „Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лева, предаде БГНЕС.

Приходите от дейността на тръбопровода през 2021 г. достигат 212,8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода на стойност 129,23 млн, лева.

„Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира разширението на „Турски поток“, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“. Приходите, които дружеството реализира от проектите за разширение на газопреносната мрежа на страната, са в резултат както на сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената съгласно общоевропейската законова рамка процедура Ореп Season, така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки, обясняват от Министерството на енергетиката.

БГНЕС припомня, че „Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

От края на април България вече не внася газ от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзита на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ не е спрял. В периода от 21 до 28 юни „Турски поток“ беше в планирана годишна профилактика.

След спирането на доставките на руски природен газ вече подалото оставка правителство на Кирил Петков успя да договори два танкера с втечнен природен газ от САЩ. Информацията на властите е доста оскъдна и противоречива. Така например само за един ден Петков и Лена Бориславова се разминаха за цената от приблизително близка до тази на „Газпром“ до от 3 до 4 пъти по-евтина от руската газ. За момента се знае, че поне един от танкерите вече е разтоварен в Турция.

За да се осигури стабилно снабдяване с природен газ, така необходим за българския бизнес, София трябва да има поне два стабилни дългосрочни договора със страна или доставчик, различен от Русия, за да може да се осигури и така необходимата диверсификация. Това заяви неотдавна настоящият председател на КЕВР Станислав Тодоров.

Да момента България няма почти нито един действащ дългосрочен договор за природен газ, с изключение на договора с Азербайджан, който не може пълноценно да се реализира заради липсата на работеща междусистемна връзка с Гърция. Обещанията на правителството в оставка на Петков е интерконекторът да заработи още в началото на този месец, като ориентировъчно се сочеше датата 1 юли. /БГНЕС