Печеливши и губещи в търговията през 2021 г.

През 2021 г. светът на търговията преживя своите възходи и падения.

Възстановяването след пандемията беше несигурно, а световните вериги за доставки изпитваха затруднения. Встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън подобри трансатлантическите търговски отношения и доведе до известно облекчаване на митата между Брюксел и Вашингтон в споровете за стоманата и субсидиите за самолети. Но смяната на американската администрация не съживи Световната търговска организация, а напрежението с Китай само се увеличи.

Какво ще се случи през 2022 г., предстои да разберем. Стремежът на Пекин към геополитическа мощ вероятно ще подтикне Брюксел към по-настъпателна търговска политика. И докато Франция възнамерява да натисне бутона на пауза за търговските сделки на ЕС по време на предстоящото си председателство на Съвета, чехите може да решат да обърнат посоката по време на председателството си през втората половина на годината.

Но преди да се впуснем в тези предстоящи битки, нека хвърлим поглед назад към победителите и губещите в световната търговия през 2021 г. Кой е на плюс и кой е на минус след 12 бурни месеца.

ПОБЕДИТЕЛИ

Французинът Денис Редонет: Той беше назначен за главен служител на ЕС по прилагане на търговските правила и беше представен като новия супергерой, който защитава компаниите от ЕС на чуждите пазари и може да повдига обвинения, когато държавите нарушават своите обещания за климата или труда в търговските сделки. Тази длъжност го превръща в ключов за новата и по-настъпателна търговска стратегия на Брюксел. Широкият спектър от нови мерки за търговска защита, които ЕС въвежда, само ще направи Редонет по-силен.

Европейски и американски производители на стомана: Производителите на стомана от двете страни на Атлантическия океан въздъхнаха с облекчение, когато Брюксел и Вашингтон се договориха да прекратят търговската си война за митата върху стоманата и алуминия.

Европейските производители вече могат да изнасят за САЩ количествата стомана, които са изнасяли преди търговската война и пандемията, въпреки че са въведени квоти. От другата страна на Атлантическия океан американските производители на стомана усилено лобираха пред администрацията на Байдън да не отпада напълно защитата от времето на Тръмп и извоюваха някои ограничения на квотите, за да спрат европейския износ да се покачва твърде много в периода на възстановяване от пандемията. ЕС и САЩ също така се договориха да обединят усилията си за справяне със световния свръхкапацитет на стомана, произтичащ главно от Китай.

Лиз Тръс като главен преговарящ по Брекзит: Бившият привърженик на оставането в ЕС се превърна в главен брекзитър по време на работата си като министър на търговията на Обединеното кралство. Въпреки съмнителните резултати в министерството на търговията, Тръс се изстреля до върха на класацията за одобрение на кабинета сред членовете на Консервативната партия и през септември беше повишена в длъжност министър на външните работи. Тръс е и главният преговарящ на Великобритания за периода след Брекзит, след като Дейвид Фрост драматично подаде оставка. В момента тя е един от двамата основни претенденти да поеме поста от уязвимия министър-председател Борис Джонсън.

Френските фермери: Френският президент Еманюел Макрон все повече се превръща в приятел на фермерите, подготвяйки се за очаквано преизбиране през април, а натискът от Париж се отрази на програмата за свободна търговия на ЕС - или по-скоро на липсата на програма за свободна търговия на ЕС. Опашката от търговски споразумения, които чакат да бъдат сключени или ратифицирани, става все по-дълга, като Чили и Нова Зеландия са последните, които се озоваха в чакалнята. От години Франция се опитва да насочи търговския танкер на ЕС в по-настъпателна посока, но комбинацията от предстоящите президентски избори във Франция и френското председателство на Съвета през следващата година увеличи лобистките усилия на Париж.

Пристанища: Докато през първите месеци на пандемията през 2020 г. международната търговия почти спря, през тази година потребителите отново излязоха на преден план. Докато миналата година пристанищата бяха по-празни от обикновено, тази година те се сблъскаха с обратния проблем - натрупаха се стоки.

Но това не е лошо за управляващите пристанищата, които биха могли да повишат таксите си за съхранение. В германското пристанище Хамбург например корабната компания HHLA призна, че увеличението на приходите им през 2021 г. е главно "в резултат на по-дългото време на престой на контейнерите" на терминалите. И Хамбург не е изключение: пристанищата от източното и западното крайбрежие на САЩ и от Антверпен до Абу Даби отбелязаха ръст на печалбата през тази година, а акциите на корабния гигант Maersk също отбелязаха ръст в печалбата.

ГУБЕЩИ

Ever Given (и веригите за доставки като цяло): 2021 г. беше (поредната) трудна година за световните вериги за доставки и нищо не илюстрира това по-ясно от контейнеровоза Ever Given с размерите на Емпайър Стейт Билдинг, който блокира Суецкия канал за една седмица през март. Задръстването се отрази на клиентите, търговците на дребно и производителите, които вече се бореха с прекъсването на веригите за доставки заради пандемията.

Дидие Рейндерс: Дидие Рейндерс, ръководител на правосъдието на ЕС, не успя тази година да въведе нови правила, които да държат компаниите отговорни за нарушения на човешките права и околната среда в техните вериги за доставки. Мозъкът на Рейндерс изпадна в политическа каша - тази година Германия въведе свой собствен закон за веригите за доставки, който е значително по-слаб от този, който иска Брюксел, а защитникът на промишлеността на ЕС Тиери Бретон се зае с това през май, с което зарадва бизнеса.

Освен това вътрешният отдел за контрол на качеството на Комисията два пъти поред даде червена светлина на проектозакона - рядко явление, което хвърля още по-голяма несигурност върху бъдещето на законодателството. Комисията възнамеряваше да публикува проектозакона през юни 2021 г., но той беше отлаган отново и отново - сега Брюксел го е определил условно за 15 февруари.

Световната търговска организация (и нейният отговор на неравнопоставеността с ваксините): Натискът на Индия и Южна Африка за широкообхватно освобождаване от права на интелектуална собственост върху ваксините не доведе до никакъв пробив в Световната търговска организация, за да се гарантира, че развиващите се страни ще получават повече ваксини. Богатите държави, включително ЕС, твърдят, че патентната защита е жизненоважна, за да се гарантира, че големите фармацевтични компании ще продължат да влагат пари в научни изследвания, а развиващите се страни твърдят, че патентите пречат на евтиния достъп до лекарства.

Мария Мартин-Прат: След седемгодишни преговори за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай, главният преговарящ Мария-Мартин Прат успя да сключи сделката малко преди миналата Нова година. Сделката обаче веднага беше разкритикувана заради геополитическите ѝ последици, като например за това, че разстройва новоизбрания президент на САЩ. След това сделката официално попадна в политическия фризер заради китайските санкции срещу законодатели от ЕС. Въпреки непрестанните песнопения от страна на търговските представители за икономическите ползи от сделката и договорените отстъпки от страна на Китай, сделката на Мартин-Прат няма да се случи скоро.

Брекзитърите, които искаха да сбъднат Брекзит: Преговарящите между ЕС и Великобритания постигнаха споразумение по Брекзит в навечерието на Коледа на 2020 г., но това не означава, че Брекзит е приключил през 2021 г. Спорът по-специално по Северна Ирландия ще продължи и през следващата година. Шест месеца безплодни преговори за търговските правила в Северна Ирландия след Брекзит доведоха до едностранна стъпка на Европейската комисия за облекчаване на ограниченията за британските производители на лекарства, които доставят в региона, но различията по всички останали въпроси остават големи. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Барбара Моенс, Леони Киевски и Сара Ан Ааруп, "Политико"