Педро Санчес обеща да "деблокира" политическата ситуация в Испания

Лидерът на Испанската социалистическа партия, която спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, Педро Санчес обеща да "деблокира" политическата ситуация в страната и заяви, че няма да позволи провеждането на нови избори.

Санчес заяви, че плановете му не включват провеждането на нови поредни парламентарни избори в страната. "Призовавам всички политически партии да работят за деблокиране на политическата ситуация в Испания. Социалистическата партия ще работи за деблокиране на политическата ситуация", каза той, обръщайки се към привържениците си. Лидерът на испанските социалисти обеща, че няма да има трети поредни предсрочни парламентарни избори в страната.

"Нашият политически проект е формирането на стабилно правителство. Искам да призова всички политически партии: трябва да действаме отговорно", каза Санчес. По думите му, след резултата от вота в неделя трябва да се сформира "прогресивно правителство начело със Социалистическата партия". "Ще съставим прогресивно правителство и ще разблокираме политическата ситуация в страната ... Този път определено ще има прогресивно правителство. Това зависи не само от Социалистическата партия", добави той.

Нито левите, нито десните получават абсолютно мнозинство в парламента и отново ще се водят изключително трудни преговори за съставяне на коалиция. Социалистите на испанския премиер Педро Санчес са на път да спечелят повторните избори в неделя, а първите резултати потвърдиха скок в подкрепата за крайно дясната партия Vox, която е трета при преброени 75% от бюлетините, съобщи АФП.

Частичните резултати показват, че социалистите са спечелили 122 от 350-те места в парламента с около 28,5 процента от гласовете, докато Vox има 53 места, което е над два пъти повече от местата, които партията имаше в досегашния парламент. /БГНЕС