Пеевски: ПП-ДБ да изпълнят договорката – Денков да отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат в МВнР

Нашите младежи трябва да са подготвени да управляват България. Ние имаме уникални кадри и работим да развиваме нашата младежка организация и със сигурност те ще участват сериозно в управлението на България.


Това заяви председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че се очаква да бъдат избрани двама съпредседатели на Младежко ДПС.

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че зависи от ПП-ДБ дали България ще отиде на избори 2 в 1. "Ако си изпълнят написаното, ще имаме само европейски избори. Ако не си го изпълнят, вече г-н Борисов и ГЕРБ да решават", добави той.

Пеевски обясни, че за него това не е препъни камък и не може да разбере къде е проблемът. "Просто трябва да се направи следното – да се изпълни договорката, г-н Денков да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в Министерство на външните работи. Нещата, колеги, аз виждам в медиите, че ПП-ДБ се опитват да ги изопачат. Няма никаква претенция от ГЕРБ да вземе министерството. Това министерство, колеги, трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ и ГЕРБ могат да решат какво да се случва", посочи той и допълни, че "тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство".

Председателят на ПГ на ДПС отбеляза, че ако ПП-ДБ вземат още едно министерство, вземат всичко, и попита риторично какъв е смисълът от тази ротация, тъй като тя става безсмислена в такъв случай.

"Аз ги чух много ясно с техния мотив, че г-н Борисов е председател на външната комисия, имат и външен министър. Защо не ги чухме 9 месеца, когато имаха и те цялата власт в лицето на премиера и всички министерства, никой не чух. Изведнъж те се събудиха точно преди ротацията и казаха защо Борисов е шеф на външна комисия и защо Габриел е на външно министерство. Нали го гледаха 9 месеца тона нещо, защо днес го забелязаха", попита той.

Според него с тази еволюция най-нормалното е да се премери тежестта на партиите и да се види кой колко министерства трябва да има. "Г-н Борисов направи огромно отстъпка, каза минимални корекции. Значи ГЕРБ няма никакви претенции, а те претендират да вземат едничкото, малко министерство на ГЕРБ. Вие как го разбирате това и смятате, че това трябва да бутне държавата, да я тласне в безсрочни избори, да я тласне отново в безвремието на служебните кабинети", заяви Пеевски и посочи, че не е нормално.

По думите му ПП-ДБ просто трябва да си изпълнят договорката и да вървим напред.

Попитан, ако хипотетично се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, ще обича ли отново Кирил Петков и Бойко Борисов, той отговори: "Това вече е извън шегата. Това са две големи партии, те трябва да бъдат сериозни и отговорни към България. Шегичките трябва да спрат. Надиграването трябва да спре. Аз разговарях с колегите и им казах каквото партиите са си играли, са си играли чисто в партийния си интерес. Това трябва да спре. Трябва да си казваме всичко и трябва да управляваме разумно България."

Пеевски отбеляза, че имаме изключително силен евроатлантически парламент, стабилно правителство. "Не може заради някакви щения, на някой да намерим уютно, топло кресло, защото някой е решил, че трябва да се настани във Външно, да бутнем държавата", категоричен е той.

Съпредседателят на ПГ на ДПС е на мнение, че Денков има изключително добро място и е добър образователен министър. "ДПС приветства и ще го подкрепи акад. Денков да бъде образователен министър", съобщи Пеевски и добави, че ПП-ДБ не трябва да правят никакви крачки, а трябва всичко да се изпълни както е.

"Спечелване на евроизборите – главната заявка" е това, което Пеевски казва на членовете на ДПС, които се събират да избират ръководство на партията.

Водач на листата на ДПС за европейските избори ще се обсъжда с органите на партията и когато са готови, ще бъде съобщено на медиите. /БГНЕС