Пеканов: Чиста спекулация е, че ще ни спрат парите заради РСМ

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов категорично отхвърли твърденията, че Европейската комисия може да ни блокира средствата предвидени от "Плана за възстановяване и устойчивост".

"Това е спекулация. Не бих казал, че има такава връзка", каза Пеканов пред Нова телевизия попитан дали поради тази причина Европейската комисия има 43 забележки по "Плана за възстановяване и устойчивост". По този план България трябва да получи 12.9 млрд. лева до 2026 г. През последните няколко седмици имаше публикации с анонимни източници, че тези средства ще бъдат блокирани докато България не вдигне блокадата за започване на преговори за членство на РСМ с ЕС.

Вчера по време на парламентарния блиц контрол стана ясно, че две от забележките са свързани с енергетиката и върховенството на закона. "Реформа на БЕХ, която да адресира проблема с кросубсидирането вътре в БЕХ, което се вижда като проблематично от страна на Европейската комисия. В сферата на върховенството на закона мисля, че много ясно съм го обяснявал няколко пъти: трябва да се засили контролът, да се даде възможност да се разследва главния прокурор. Европейската комисия иска в по-голям детайл ние да ги обясним. Ние искам Народното събрание да вземе тези реформи. В тези преговори ние се опитваме да оставим именно такава гъвкавост, за да се случат тези реформи по най-добрия начин", каза Пеканов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че няма притеснения по отношение на въпросите, които Брюксел поставя. /БГНЕС