Пеканов: Членството ни в Еврозоната ще засили нашия суверенитет

Влизането на България в Еврозоната ще бъде начин да засилим своя суверенитет. В 21 век той се изразява в защита на нашата позиция и активно и достойно участие там, където се взимат решенията.


Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в рамките на форума “Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната”, организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС).

“В момента България, поради съществуването на валутния борд, само реплицира решенията на Еврозоната, а след влизането в нея активно ще участва във вземането им”, подчерта Пеканов и добави, че приемането на общата европейска валута ще повиши и най-важната цена в нашата икономика - цената на труда. “Ще помогне за по-бързо увеличаване на заплатите и ще даде тласък на реалните доходи, както се е случило в останалите страни в годините след присъединяването”, посочи вицепремиерът.

Участие във форума взеха и представителите на синдикатите и работодателите, които изразиха своята подкрепа за членството на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят активно и с прозрачност за успешната реализация на тази национална цел.

“Щастлив съм да видя представители на всички ключови институции в България, събрани на едно място на този ден - денят на обединена Европа, от една инициатива за по-достоверно информиране на българските граждани относно значението на пълната европейска интеграция”, каза вицепремиерът Пеканов в началото на форума.

Макар да е имало неверни твърдения, че едва ли не България ще бъде принудена да влезе в Еврозоната на сила, без да покрива нужните критерии, реалността е опровергала тези грешни твърдения и това не се е случило, коментира вицепремиерът и призова да използваме допълнителното време за още по-задълбочена, всеобхватна и засилена практическа подготовка на страната ни по пътя към въвеждане на еврото.

Атанас Пеканов цитира един първите анализи след приемането на страната в “чакалнята на Еврозоната” - ERM2, изготвен именно от ИСС. В документа ясно се посочва, че присъединяването на България се очаква да създаде условия за: по-висок потенциален БВП и средногодишен темп на реален растеж на БВП; подобряване на инвестиционната среда; увеличаване на експортната насоченост; по-ефективен пазар на труда и заетостта, високи нива на икономическа активност и трудова интеграция и др.

“Без пълноценното интегриране на българското общество към европейското, България трудно ще постигне реално сближаване със страните основателки на ЕС. В 21 век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество и кооперация с останалите европейски държави. В сложни времена като днешните е необходимо да имаме стабилна опора в лицето на втората най-силна световна валута - еврото и да бъдем част от паричния съюз, за да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да участваме наравно във вземането на решенията”, категоричен беше Атанас Пеканов. /БГНЕС