Пеканов: Липсата на стабилно правителство застрашава Плана за възстановяване

Липсата на стабилно правителство застрашава и Плана за възстановяване и развитие, и получаването на първите средства по него. За това предупреди в рубриката на Министерския съвет във Фейсбук "Властта говори" вицепремиерът Атанас Пеканов.

На въпрос с колко могат да закъснеят авансовите плащания по плана, той отговори, че икономиката сега е в етап на силно възстановяване и няма да е проблем средствата да започнат да идват в края на годината. Едно забавяне обаче извън рамките на годината може да бъде проблем от гледна точка на бюджета. Пеканов призова парламентарните групи за по-скорошно изпращане на плана.

"Задали сме реформи в този план, които трябва да се случват още в края на тази година. При липса на парламент те няма да могат да се случват очевидно, защото няма да могат да се правят законови промени. Това ще застраши и първите плащания, тоест всичко е свързано. И за мен е важно народните представители да знаят, че ако не намерят консенсус и не направят стабилно правителство, това ще застраши и тези първи плащания", коментира Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства. /БГНЕС и БНТ