Пеканов: Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Има формални критерии за влизане на всяка една страна за влизане в еврозоната, въпрос на време е България да ги изпълни.

Има ниски дефицити и след като премине енергийната криза, пак ще има ниски дефицити.

Критерият за инфлация остава, но тя така или иначе ще се успокои.

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на експертен дебат по темата „България готова ли е за еврозоната?", предаде репортер на БГНЕС.

Атанас Пеканов

Пеканов заяви, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят транзакции в лева и в евро. Той подчерта, че над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата.

„Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови", отбеляза служебният вицепремиер по управление на европейските средства. Пеканов подчерта, че еврото се справи с една тежка криза, с пандемията и пр., като допълни, че е убеден, че българската икономика е готова, ще даде тласък, който ще гарантира благосъстоянието на българските граждани.

"Дали България е готова да влезе, не е въпрос на лично мнение", заяви икономистът Лъчезар Богданов и добави, че миналата година България беше с по-висока инфлация от прага, а днес стойността на инфлацията е 14%. "Според член 101 от договора за присъединяване се прави оценка, след това има решения на Съвета. Има протокол, който ясно поставя какви са критериите", каза още Богданов. /БГНЕС