Пеканов: Продължава работата за по-бързото присъединяване към еврозоната

Днешният форум е с цел обмяна на опит и добри практики между България и Испания по отношение на механизма за възстановяване и устойчивост. Испания е една от най-успешните страни, може би най-успешната до момента в Европа по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), вече имат одобрено трето плащане и днешният форум ще цели да обмени практики между институциите как да се движим по-добре, по-бързо и по-успешно от гледна точка на инвестиционните проекти по ПВУ, както и по отношение на реформите.

Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов за организирания от Българо-испанската търговска камара и Либералният институт за политически анализи форум на тема „Национален план за възстановяване – испанският опит и тяхното практическо приложение в усвояване на средствата от Фонда – „Испания може. Може ли и България?“, предаде репортер на БГНЕС.

„През декември месец България получи първото плащане, работим сега и по всички цели, зададени и във второто, и третото плащане. Тези, които по някакъв начин не са засегнати от решението на парламента по отношение на промени на дадени ангажименти в сектора на декарбонизацията“, посочи Пеканов, като допълни, че Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България защо някои от залегналите цели към тази година не е възможно страната ни да изпълни заради доста затруднената енергийна ситуация. По думите му, когато тази позиция е готова през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия (ЕК), след което ще има дискусии за това как от една страна да предложим по-реалистични цели, а от друга страна да постигнем целите за декарбонизация и зелената сделка, които остават релевантни.

На въпрос на БГНЕС, свързан с присъединяването на България към еврозоната, Пеканов каза, че страната ни продължава да работи активно по техническата подготовка за влизане в еврозоната. „Знаете, че през тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии по отношение на инфлацията и по отношение на законовата рамка, което доведе до това отлагане с една година. То, за съжаление, си има цена, т.е. носи щети според мен за страната“, заяви той, като увери, че работата за по-бързото присъединяване към еврозоната продължава.

Пеканов обясни, че щетите са по три направления. „С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат, значи държавата ще дава по-малко средства за това и ще може да използва тези средства за нещо друго“, посочи той и добави, че в същото време при влизането ще паднат и лихвите за домакинствата и за бизнеса. „Тоест, това е един разход, който те ще продължат да правят, докато ние сме само с един крак в еврозоната. Когато влезем окончателно ще имаме позитиви, които в момента за една година ще ги изгубим, за съжаление“, каза още вицепремиерът по управление на европейските средства.

Франсиско Фонсека-Морило, професор по международно публично право и международни отношения, президент на Кастилския и Леонски съвет на Европейското движение (Movimiento Europeoc), обясни по време на форума, че в момента се намираме в трудни времена. „За пръв път в историята Европейският съюз (ЕС) е в международния капитален пазар“, отбеляза той.

„Първият ми въпрос към вас е следният: Получили сте близо 2 млрд. евро през 2022 г. На теория бихте могли да поискате още близо 5 млрд. евро до края на годината под формата на безвъзмездни средства. За да намерим решения, ние трябва да направим план, с който да решим как ще използваме тези пари. Във вашия сегашен план има предложена реформа, която вие трябва да забързате“, заяви Морило.

По отношение на испанския опит той каза, че първото, което са научили, е, че е много трудно да се изхарчат тези пари. „Трябва да има формален тренинг за това как да се използват тези придобити средства. За две години Испания е успяла да научи близо 70% от специализирания си персонал как да се справя и да работи с тези нови ресурси“, подчерта Морило. По думите му ние сме идентифицирали проблема с енергетиката в държавата. „Трябва да се овладеят въглеродните емисии, за да намалите разходите си. Най-доброто развитие на държавата би било териториалното съответствие: модернизирането на цялата държава, например, с обхвата или системите за онлайн банкиране би помогнало значително за развитието на България. Това би помогнало да докаже вашата сериозност спрямо желанието ви за влизане в еврозоната и икономическото развитие“, съобщи Морило. Той е категоричен, че България се нуждае от предвидимо правосъдие и трябва да работи за осъществяването му, както и да покаже на инвеститорите, че държавата ни предоставя благоприятни обстоятелства за работа и инвестиране.

От своя страна министър Пеканов съобщи, че е съгласен с Морило. „Имаме законопроекти и ще направим всичко възможно следващото правителство да ги приеме“, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства, изразявайки съгласие, че най-големият приоритет на България е да развие публичните и частните партньорства. „Продължаваме да работим, за да изпълним целите, които сме си поставили. Рано или късно те ще бъдат изпълнени, не само нашите, но и тези, които ЕС си поставя. Продължаваме да работим върху основните етапи, които трябва да постигнем до края на годината“, отбеляза още Пеканов. По думите му българските граждани са скептични от публично-частното партньорство, но страната ни ще направи всичко възможно, за да ги убеди в полезността им.

Алфонсо Гонзалез Финат, съветник на държавния секретар на енергетиката за политиките на ЕС, заместник в Административния съвет на „Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER)“, уточни, че спрямо публично-частните партньорства трябва си зададем въпроса къде всъщност е рискът и кой го поема. „Най-важното нещо е как законите определят отговорностите на публичните и частните сектори“, смята той. Според него е важно и да знаем как ще си възвърнем инвестираните ресурси и кой ще бъде отговорен за възпроизвеждането им. /БГНЕС

Тагове: