Пеканов: Ще правим всичко възможно за развитието на малките и средните предприятия

"Малките и средните предприятия са гръбнака на българската икономика и ние ще продължим да правим всичко възможно за тяхното развитие". С тези думи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов откри онлайн информационния ден за възможностите за българския бизнес, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, предаде репортер на БГНЕС.

“На ваше разположение сме, осигурихме приемственост и ще работим, за да подсигурим глътка въздух на предприятията. Приканвам всички малки и средни предприятия да кандидатстват по процедурата “Технологична модернизация” от Плана за възстановяване и устойчивост в срок- до 21 септември, за да получат средствата помощ. Това заяви и служебният министър на иновациите и растежа, Александър Пулев.

Пеканов каза, че механизмът за възстановяване и устойчивост е един инструмент, въведен с цел да направи дългосрочно икономиките на ЕС по-силни и да повиши потенциала им. „Наша отговорност е да ви предоставим възможност, чрез която българската икономика да стане по-силна, по-ефективна и да се подобри по отношение на зеления и дигиталния преход. ЕС се намира в една икономически напрегната ситуация, но тази ситуация ни дава възможност да поставим икономиката ни в една по-стабилна основа“, коментира още той и продължи: „Радостен съм, че министерството на иновациите и растежа е първото, което стартира процедура по технологична модернизация и още миналата година знаехме, че това ще бъде начинът чрез засилване на българската икономика“. Относно изоставането ни в европейските индекси в цифровизацията и дигитализацията, служебният вицепремиер заяви, че ще се работи за тяхното подобряване в предстоящите месеци. „Дългосрочно инвестициите в дигитализацията и в зеления преход ще направят фирмите по-ефективни, съответно да намалят разходите и те да станат по-конкурентноспособни. За нас цел е това да се случва по най-прозрачен начин“, подчерта още министър Пеканов.

“На ваше разположение сме, осигурихме приемственост и ще работим рамо до рамо с министър Пеканов, за да подсигурим глътка въздух на предприятията. Приканвам всички малки и средни предприятия да кандидатстват по процедурата “Технологична модернизация” от Плана за възстановяване и устойчивост в срок- до 21 септември, за да получат средствата. Тук усилията са насочени към преработвателната промишленост- компании, които се занимават с творческа, научна дейност, управление на отпадъци, като общият ресурс е 260 млн. лв. Това заяви и служебният министър на иновациите и растежа, Александър Пулев. Той уточни, че до края на тази година само по линия на неговото ресорно министерство ще бъдат осигурени 735 млн. лв., като основният ресурс идва от ПВУ. Служебният министър обяви, че се работи по откриването на втора процедура с ресурс от 300 млн. лв. като фокус ще бъде внедряване на IT- решения и киберсигурност, с надеждата тя да стигне до 1 400 бизнеса. „Работи се и по откриването на още две процедури- 200 млн. лв. фотоволтаици плюс съпътстваща инфраструктура. Тук говорим за панелите и инвестиции в батерии за локално съхранение. Тези средства ще бъдат насочени отново към малките и средни предприятия. Очакват се и 120 млн. за развойна дейност“, заяви още министър Пулев. Той обяви, че тази събота престои посещение в Пловдив и Пазарджик, за да се направи среща с областните управители. „Тези срещи ще се състоят, за да можем да бъдем максимално ефективни“, допълни още той. /БГНЕС

Тагове: