Пекин и Москва ще защитят интересите си в Афганистан

Китай и Русия трябва да защитават законните си интереси в Афганистан, да си осигуряват взаимна подкрепа и да помогнат на талибаните да поемат отговорност за сигурността на руските и китайските институции в страната. Това заяви китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

"Ситуацията в Афганистан се промени драстично. <...> В новата ситуация Китай и Русия трябва да засилят стратегическите си връзки и сътрудничество", пише Ван И на уебсайта на китайското външно министерство. „Първо, за да се защитят законните интереси на КНР и Руската федерация в Афганистан, навременният контакт в зависимост от ситуацията, взаимната подкрепа един на друг, подпомагането на талибаните да поемат отговорност и надлежно да осигурят безопасността на гражданите, институциите и организациите на Руската федерация и КНР в Афганистан", заяви той.

В разговора си с Лавров, Ван И е подчертал, че новият политически режим в Кабул трябва да постави разграничителни линии с различни международни терористични организации и да се бори с тях, така че Афганистан да не се превърне отново в „място за сбор на екстремистки сили“. /БГНЕС