Пекин: ООН може да гарантира мира в Афганистан

Китайският външен министър Уан Йи смята, че ООН е способна да осигури мир и стабилност в Афганистан след прибързаното изтегляне на американските войски оттам, съобщи китайското външно министерство.

"Бързината на изтеглянето на американските войски от Афганистан нанесе сериозен удар по мирния процес в тази страна. Ние вярваме, че ООН може да изиграе дължимата си роля в тази ситуация", цитира министерството Уан Йи, който обсъди ситуацията в Афганистан в телефонен разговор с пакистанския си колега шах Мехмуд Куреши.

Китайският министър уточни, че страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество трябва да обърнат голямо внимание на разрешаването на ситуацията в Афганистан, и също така похвали усилията на Пакистан в тази посока. "Пекин и Исламабад трябва да засилят стратегическия диалог и да играят по-активна роля за възстановяване на мира в Афганистан," заключи Уан Йи.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Изтеглянето на войските вече започна. Очаква се контингентът на САЩ да напусне страната до 11 септември. През 2010-2013 г. броят на западните сили, разположени в Афганистан, достигна връх и надхвърли 150 хиляди души, а през 2014 г. Вашингтон и НАТО изтеглиха оттам основните бойни части. / БГНЕС, ТАСС

Пекин / Китай