Пекин вижда "много трудности" пред мирните преговори в Украйна

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси заяви, че все още има "много трудности", преди Украйна и Русия да седнат на мирни преговори за прекратяване на войната.


В разговор с журналисти в Пекин след обиколка в Европа, в рамките на която посети Москва и Киев, Ли Хуей заяви, че според него "всички страни подкрепят политическото уреждане" на войната, съобщи АФП.

"В момента различните страни срещат много трудности, за да седнат и да започнат преговори", каза той.

Но той добави, че тези, които водят войната, "не са лишени от точки на съгласие".

"Двете страни не са затворили напълно вратата за мирните преговори", настоя Ли.

Той хвърли вината за конфликта върху Запада, който е изпратил оръжия на Украйна в опит да я подпомогне в борбата ѝ срещу руската офанзива.

"Ако наистина искаме да спрем войната, да спасим човешки животи и да постигнем мир, трябва да спрем да изпращаме оръжия на бойното поле", каза Ли.

"Болезнените уроци от развитието на украинската криза до сегашното ѝ състояние заслужават задълбочен размисъл от всички страни", добави той.

"По същество кризата в Украйна е масовото избухване на противоречия в управлението на европейската сигурност."

Миналия месец Ли обиколи множество европейски столици, тъй като Пекин се опитва да играе ролята на посредник във войната на Русия в Украйна.

Той допусна възможността Пекин да изпрати още една делегация в региона, въпреки че не посочи конкретна дата, нито каза къде може да отиде такава група.

"Това беше първият път, но не е последният", каза той.

Китай твърди, че е неутрална страна в конфликта, но е критикуван за отказа си да осъди Москва за офанзивата и за тясното си стратегическо партньорство с Русия.

През февруари Пекин публикува документ, в който призова за "политическо уреждане" на конфликта, за което западните държави предупредиха, че може да позволи на Русия да задържи голяма част от завзетите от нея територии в Украйна.

По време на срещата на върха в Москва през март китайският лидер Си Дзинпин покани руския президент Владимир Путин да посети Пекин и двамата лидери заявиха, че връзките "навлизат в нова ера".

Анализаторите твърдят, че Китай има надмощие в отношенията с Русия и че влиянието му нараства със задълбочаването на международната изолация на Москва. /БГНЕС