Пеле пое към вечността, президентът на Бразилия го изпрати

Кралят на футбола Пеле пое по своя път към вечността! Тленните му останки бяха положени в гробището "Некрополе Екуменика" в Сантос на частна церемония. Преди това повече от 230 000 души, включително президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, отдадоха почит на футболната легенда. Едсон Арантес до Насименто почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември след дълга битка с рака. По този повод в страната беше обявен тридневен траур.

Поклонението се състоя на стадион "Вила Белмиро", където футболистът игра близо две десетилетия с фланелката на местния Сантос, и продължи 24 часа. Множество фенове чакаха с часове, за да оплачат идола си. Сред официалните гости е президентът на ФИФА Джани Инфантино, който дори си направи селфи пред ковчега, което доведе до масово негодуване в социалните мрежи.

Около 15,00 часа българско време днес тленните останки на Краля потеглиха към "Некрополе Екуменика", Мемориалът се смята за най-високото вертикално гробище в света, съдържащо повече от 14 000 гробници.

Процесията премина по улиците на Сантос и покрай квартала, където живее 100-годишната му майка. Там се бе събрала огромна тълпа, която очакваше ковчега с легендата. Именно къщата на родителите на Пеле в Сантос беше и последната спирта преди тялото да бъде отнесено на гробището. Както се очакваше Пеле беше положен в парцел, който той лично е закупил преди близо 20 години. Избрал е място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9. Сега от там той ще "гледа" мачовете на любимия си клуб.

Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм". /БГНЕС