Пендаровски: Албания може да се отдели от Северна Македония по пътя към Европейския съюз

„Плаши ме, фактът, че не можем да постигнем вътрешен национален консенсус на ключови въпроси. Можем да спорим за всичко, но не трябва да го правим срещу националните си интереси“, каза Пендаровски в интервю за TV21.

„По искане на няколко политически партии свикахме среща, на която призовахме да препотвърдим нашия ангажимент за членство в ЕС. Каквото и да става ние сме за ЕС. Дебатът продължи по-малко от час. Имахме конструктивна среща“, каза още той.

Промените в конституцията на Северна Македония няма да бъдат приети до 29 октомври, когато в страната пристига председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, подчерта президентът на РС Македония.

„Определянето на преговорната рамка за страната като "български диктат"обижда всички, на първо място Франция. За нея са гласували всички държави членки на ЕС, вкл. и България и не бива да определяме България, като такава влиятелна държава, че да може да убеди и Франция и Германия в своя "български диктат”. Когато тук идват представители на други държави опозицията не говори за „български диктат”, те казват, че като дойдат на власт ще осигурят мнозинство от две трети за да бъдат гласувани промените в конституцията“, заяви Пендаровски.

Според него ако промените в конституцията не се случат е възможно Северна Македония и Албания да бъдат отделени по пътя им към ЕС./БГНЕС