Пендаровски: До месец трябва да започне процедурата за промени в Конституцията

Македонският президент Стево Пендаровски очаква най-късно през следващия месец да започне процедурата по промени в Конституцията. Без тези промени РС Македония не може да започне преговори по същество за членство в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Лично аз предпочитам процедурата за промени в Конституцията да започне през този, или най-късно през следващия месец и да приключи през месец август, когато има ваканция на държавните институции и преди всичко на Народното събрание. След това лека-полека влизаме в предизборна кампания и атмосферата може да бъде много по-лоша", каза Пендаровски в интервю за "Трилинг". Според него "единственият начин за постигане на необходимото мнозинство от 2/3 в парламента за промени в Конституцията е да има дебат с опозицията".

"Не бих искал да видя друг начин за постигането на това мнозинство за промени в Конституцията по отношение на българите, освен дебат с опозицията", каза още той. "Македонского правителство ще избута този процес докрай. Няма никаква промяна в държавната политика спрямо България", подчерта още Стево Пендаровски. Той отново повтори, че "провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната няма да доведе до разрешаването на проблемите". Той смята, че в страната има огромна пропаст между 2-3 политически блока". /БГНЕС

Скопие / РСМ