Пендаровски: ЕС се занимава със себе си, не съм загрижен от навлизането на Русия и Китай

Не се безпокоя от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на Китай и Русия. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че гражданите ни губят доверие в европейските ценности. Косово и Босна са забравени държави.

Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред Радио Свободна Европа.

"Аз лично съм загрижен от увеличаващият се евроскептицизъм, не само у нас, но и в региона. Да не забравяме, че Западните Балкани, за съжаление са забравени от Европейския съюз /ЕС/ по различни причини. Ние сме в страни от европейския дневен ред. Част от причините се намират в столиците от региона, отчасти защото ЕС се занимава със самия себе си от години, на практика от десетилетия. След онези провалени референдуми за европейската конституция от 2004 и 2005 г. ЕС има съвсем друг дневен ред и политически приоритети", каза македонският държавен глава и добави: Това, което ме безпокои, аз не съм загрижен от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на тези две държави /Китай и Русия – бел.ред./, които споменахте. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че гражданите губят доверие в европейските ценности. Съмнявам се, че тези европейските ценности се изместват от нещо друго, с нова група от ценности, защото чисто обективно, това са най-добрите ценности.

"Не вярвам да има държава в света или регионална организация, която да предлага по-добри ценности. Но, ако това е така, тогава ние на практика влизаме в една ситуация, която бе в началото на 90-те години на миналия век, в група ценности, в която вярваха младите поколения. Старите ценности, които имахме от онази идеология и в онази държава останаха в историята, в историческите архиви. Нови не създадохме или пък те влизаха в главите и умовете на много малък брой хора, но не и в мнозинството от населението. Ако днес хората се привързват към група ценности, които не принадлежат към европейските цивилизация, на тази демократична култура, ние ще имаме проблем. Дори утре да започнем преговорите с ЕС ние ще имаме проблем да убедим младото поколение, че това, а не друго е европейска ценност", каза още Пендаровски.

По отношение на инициативата "Отворени Балкани", в която участват РСМ, Албания и Сърбия Пендаровски казва следното: Първият ми въпрос и към тримата участници в проекта бе, дали това е алтернатива на ЕС. И тримата категорично казаха: Не.

Според него "някои европейски служители, наистина смятали, че тези регионални инициативи, включително и Европейската икономическа зона, може да бъдат на практика алтернатива за пълноправното членство" в ЕС. "И понеже Западните Балкани като цяло все още се намират в чакалнята на ЕС, Черна гора и Сърбия преговорят 8-9 години - почти десетилетие и все още не се вижда краят. Босна и Херцеговина и Косово, по безброй причини на практика са встрани, не само от европейския дневен ред, те са забравени държави. РСМ и Албания, също по различни причини, са третирани в пакет. Ние сме оставени в чакалнята. Ако това се отложи във времето, аз лично се страхувам, че ще има отново подобни предложения и тогава преобладаващото мнение в страната ни няма да бъде толкова срещу тези алтернативни проекти. Не казвам, че тази алтернатива е лоша, но аз искам тя да бъде част от пълноправното членство в ЕС", казва още Стево Пендаровски. /БГНЕС