Пендаровски: Има и ще има "черни списъци" за политици

Македонският президент Стево Пендаровски одобри съставянето на "черни списъци" за български граждани и политици, предаде репортер на БГНЕС.

Пендаровски отправи от Белград остра критика срещу България

Изявлението бе направено по време на форум организиран от Белградския център за политическа сигурност на тема: "Руската агресия срещу Украйна и новата ситуация при разширяването на ЕС". На срещата присъства и бившият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева.

"Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония", каза Пендаровски. Коментарът бе по повод забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6-ти май тази година, който трябваше да участва в панихида на българското военно гробище в Ново село, край Струмица.

"Лицата, които имат териториални претенции няма да влизат в Македония", каза още Пендаровски и добави: Преди 2.5 години България започна да предявява искания, които нямат нищо общо с критериите на ЕС.

Весела Чернева и Стево Пендаровски на форума в Белград

"Започнаха да говорят за македонската етническата идентичност, за това, че македонският език е диалект на българския и, че в периода от 1941 до 1944 те са били администратори, а не окупатори. Всичко това бе изпратено в писмена форма до всички посланици. Подобен исторически ревизионизъм е абсолютно неприемлив при всяка една сериозна дискусия. Подобно нещо не отива на една страна-членка на ЕС", каза още Пендаровски.

"Ако не бяхме част от НАТО и не споделяхме всички информации от тази система, нямаше да може да се справим с всички тези пропаганди и лъжливи новини. Ако сравним влиянието на руските служби в региона и по-специално в Македония с това от 2018 г., когато организирахме референдума за членство в НАТО и особено преди тази кампания, то не е толкова голямо. Тогава чужди представители създадоха 35 портала за една нощ. Две трети от тях бяха със сходни имена на вече съществуващи портали", каза още Пендаровски. /БГНЕС