Пендаровски: Никола Груевски няма да се върне в РСМ след измененията в Наказателния кодекс

В интервю за "Гласът на Америка" президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, запитан за измененията в Наказателния кодекс, с които се намаляват наказанията за престъпления, свързани със злоупотреба със служебно положение, заяви: "Никола Груевски няма да се върне в Македония с последните изменения в Наказателния кодекс“, предаде МИА.

"Той не се е върнал, досега, и заради тези промени няма да се върне, това е сигурно", каза държавният глава.

Пендаровски обаче не може да гарантира сценарий, при който Груевски ще бъде изправен пред съда, в случай че се върне в страната.

Запитан какво послание очаква от американска страна след позицията на Държавния департамент по повод промените в Наказателния кодекс, че корупцията може да подкопае стремежите на Северна Македония към евроинтеграция, президентът на РСМ заяви, че тази позиция на американското правителство не идва директно след промените в Наказателния кодекс, но това са вече известни позиции на европейски официални лица. Той се съгласи, че РСМ не полага достатъчно усилия за намаляване на корупцията.

На въпроса защо е разрешил измененията в Наказателния кодекс, Пендаровски отговори: "защото самото съдържание на измененията не води до корупция".

"В текста на закона се казва, че наказанията за изтърпяване на наказание лишаване от свобода се намаляват минимално, което означава, че не се премахват и няма амнистия, и второ, улеснява се процедурата за конфискация на имущество", каза Пендаровски.

Той смята, че основният проблем е в неприлагането на законите, избирателното им прилагане или "опитите да се намерят "вратички" в законите"./БГНЕС