Пендаровски обвини българските учени за напрежението между двете държави

Македонският президент Стево Пендаровски директно обвини българските учени от смесената историческа комисия за напрежението между двете страни. Това стана след заседанието на Съвета по сигурност към президента на РС Македония, предаде БГНЕС.

"Това, което усложнява и ще усложнява работата на Историческата комисия е реториката, която се чува от време на време от членовете на Историческата комисия от София, които редовно преди срещата си с македонските си колеги се опитват да наложат решения на тази комисия", каза Пендаровски.

Той коментира и искането на София за вписването на българите в основния закон като държавотворен народ.

„В момента София призовава за промени в Конституцията на РСМ и вкарването на българите в нея. Това е един чувствителен въпрос. Конституцията трябва да се променя, когато има причини за това нещо. Според мен в момента не трябва да се случва промяна на Конституцията. А когато това стане, трябва да има пълен консенсус между всички политически сили“, заяви Пендаровски.

Изненадан съм от коментарите, които последваха срещата ми с представители на организацията ОМО „Илинден“, каза още президентът на РС Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос как възприема сигналите и коментарите от България.

Не стана ясно дали самата среща е попречила на някого, каза Пендаровски.

Според него, „няма нищо спорно в разговорите с хората, които бяха при мен“. „Нито една точка или запетайка не беше в противоречие с Договора от 2017 г.“, подчерта македонският президент.

„Ако на някого пречи самата среща на президента на РС Македония с македонци, откъдето и да са те, това не е мой проблем“, допълни Пендаровски.

Той увери, че не е имало задни мисли при организирането и провеждането на срещата с ОМО „Илинден“ – Пирин. „Приемал съм и българи – граждани на РС Македония“, каза президентът и подчерта, че ще продължи да го прави.

„Защитата на техните права беше част от разговорите. Но не очаквайте от мен да правя постъпки за защитата на правата на българските граждани. Обратното също е валидно: Аз отговарям за правата на правата на българите – македонски граждани“, заяви Стево Пендаровски.

Той подчерта, че българските институции са отговорни за спазването на човешките права на македонците в България, а не президента на РС Македония. Ако македонците не са доволни от това как се спазват техните права, тогава могат да се обърнат към международните институции. Вече има десетина присъди в Страсбург, припомни президентът Пендаровски. /БГНЕС