Пендаровски: Отказът на ДПМНЕ да подкрепи конституционните промени е антиевропейски

В интервю за предаването "360 градуса" президентът на Северна Македония Стево Пендаровски оцени, че негласуването на ВМРО-ДПМНЕ по конституционните промени е по същество антиевропейско поведение.


„През последната година и половина, по напълно неразбираеми за мен причини, от тяснопартийни интереси, основната опозиционна партия започна да се държи антиевропейски“, каза Пендаровски.

Запитан за влиянието на посланията на американските представители от Държавния департамент, насочени към противопоставянето на опозицията на конституционните промени, президентът Пендаровски заяви, че те не засягат ВМРО-ДПМНЕ, защото те смятат, че по този начин получават рейтинг.

„През последната година, година и половина, откакто беше прието френското предложение в нашето Народно събрание, ВМРО-ДПМНЕ прокарва строго партийна програма и има само една мисъл в главата си - да дойде на власт, а после ще мисли за другото - за промени в Конституцията, за европейски интеграции... Виждате, че на фона на този комплекс от въпроси и проблеми, преди всичко за нас, техните лидери (на ДПМНЕ – бел.ред.) често споменават, че в Европа на власт идват крайнодесни и че предстоят европейски избори, след които Европейският парламент ще изглежда по коренно различен начин, Европа уж губи интерес към интеграцията на региона, а през последната година е точно обратното по тези причини, които споменахме. Така че те вече подготвят почвата и след евентуалната изборна победа няма да се занимават много с европейските интеграции“, заяви македонският президент.

Държавният глава твърди, че вижда изхода от блокажа на европейската интеграция в ситуация, в която в РСМ ще има проевропейска коалиция на власт и след изборите, защото е ясно, че такава промяна в Конституцията е невъзможна до предстоящия вот./БГНЕС