Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква

През 2019 г. бях избран за президент на РС Македония с директна подкрепа за договора с България от 2017 г. Договорът, така както е написан, го подкрепям до последната буква.

Това заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали подкрепя договора от 2017 г. и по-конкретно в частта за общата история.

Президентите на РС Македония и България са на едно свято за нашите народи място - базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан ll освещава книгите, написани от Светите братя Кирил и Методий.

„Изключително силен знак, че точно на това свято място президентите на РС Македония и на България отправят ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, за доверие и приятелство”, каза българският държавен глава Румен Радев.

Той заяви, че трябва да търсим всякакви възможности, пътища на сътрудничество и намиране на решения и на най-сложните проблеми, които стоят пред двете страни.

“И днес мога да ви уверя, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове между нашите две страни, за развитие на икономически, търговски, образователни връзки”, каза българският президент.

Българският държавен глава подчерта, че европейската идея на РС Македония има перспектива. “Двете страни трябва да работим с още по-голямо доверие и с още по-интензивен диалог”, каза той и още веднъж наблегна, че нашите две страни помежду си трябва да решат тези неща. “Не в Брюксел, не в Париж, не в Берлин. Там накрая ще го коментираме. Ние трябва заедно да го решим”, заяви Радев. Той отново подчерта, че нямаме нужда от посредници. “Като се включи европейска страна трябва преводач. Защо ни е преводач?”, добави българският президент. Стево Пендаровски уточни, ЕС вече е включен и припомни, че миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели беше на посещение и в двете страни. “Така че европейска помощ имаме”, каза той. Радев отбеляза, че комуникацията с Европа върви, но “най-важното е конуникацията и доверието между нас и ние затова работим с президента Пендаровски и аз му благодаря ”. /БГНЕС

Пендаровски заяви, че с Радев говорят на европейски език. “Искаме да покажем, че и на Балканите има хора и политици, които могат да говорят на европейски език. Да говорят за нашите актуални проблеми и предизвикателства и да се разберат за нашето бъдеще. С колегата Радев можем да разговаряме на един език, имам предвид не макефонския или българския, а европейския език”, заяви Пендаровски и добави, че само този език може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави и нашите два народа. “Надявам се, че тази традиция на най-високо политическо ниво да честваме делото на Свети свети Кирил и Методий ще продължи и занапред. Това е една нова динамика, която трябва да бъде подкрепена. Пред България и Македония предстоят през следващите години много по-добри времена”, каза македонският президент. /БГНЕС