Пендаровски: Предложението на Париж е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента и затова предложението в този формат е приемливо, каза президентът Стево Пендаровски пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност.

Така ние вдигаме продължилата повече от две години българска блокада и позволяваме формално започване на преговорите. Оставаме на европейския път, който е дълъг, и до този момент не сме загубили нищо и сега е моментът да отворим стратегическия диалог тук, каза държавният глава, цитиран от местните медии. Пендаровски смята, че с приемането на френско предложение ще се вземе решение само за започване на преговори с ЕС. Решението да се приеме френско предложение няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически неуспех или провал. Според Пендаровски цялата ситуация се характеризира с изключително високо политическо напрежение в страната, но не смята, че това е съдбовна дилема за нацията и държавата. Това предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност, защото, казва той, има ясна формулировка за македонския език.

Той подчерта, че очаква, след като предложението влезе в правителството, да бъдат направени заключения на правителството, в случай че френско предложение бъде прието с плюс едно изречение, което да бъде повторено в доклада на правителството пред парламента, а то е, както каза той, от деня, в който започнат преговорите, до тяхното приключване, когато и да е това, ако има допълнителни опити от страна на България или друга страна да се споменава отново македонската идентичност, история, език, в същия момент да се оттеглим от тези преговори.

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията.

Пендаровски изрази увереност, че в разговорите си с висши европейски и световни представители не е останал с впечатлението, че искат да унищожат македонския народ и държава. При френското предложение, каза Пендарвски, историята не е изискване и има само едно изречение както в предложението, така и в протоколите. Има предложение историците да се срещат по-често. - Убеден съм, че не бихме могли да постигнем повече от позицията на кандидат за членство, каза държавният глава. /БГНЕС

Категории: