Пендаровски: Ситуацията със сигурността е стабилна, но може да последва по-бурен период

Ситуацията със сигурността в Северна Македония е стабилна. Няма индикации нито в рамките на нашите граници, нито извън тях в близкия и по-широк регион, че тя може значително да се влоши, така че да застраши целостта и суверенитета на Република Северна Македония, смята Пендаровски. Трябва обаче да се има предвид, че може да последва период, който да е бурен поради очакваното членство на страната в НАТО и евентуалното започване на преговори с ЕС.

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски

Това заяви президентът Стево Пендаровски снощи на пресконференция след края на първата учредителна сесия на Съвета за сигурност на Република Северна Македония, където представители на компетентните служби и министерства разгледаха ситуацията със сигурността в страната и региона с влияние върху динамиката на вътрешната сигурност, съобщи МИА

„Изводът беше, че Република Северна Македония в следващите 40 до 50 дни навлиза в период, който може да бъде бурен както политически, така и по отношение на сигурността, тъй като в следващия период очакваме завършване на няколко важни ратификации по отношение на членството ни в НАТО. В средата на следващия месец очакваме решението на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз.“, каза Пендаровски.

Както той подчерта, няма индикация, че съществува опасност за сигурността на Северна Македония и няма такива тенденции, които са разположени в региона и които могат да причинят вътрешни последици.

Президентът Пендаровски заяви, че оценката на възможността идващият период да бъде бурен се дължи на подобни примери в непосредствената среда в съседни страни, когато са били на прага на присъединяване към НАТО или Европейския съюз.

„Ние трябва да предвидим какво може да се случи в това отношение, защото всички смятаме, че работата все още не е приключила и всички служби трябва да са готови да анализират цялата информация, която постъпва и да прогнозират какво може да се случи. Страната е на прага на членството в НАТО и на прага на започване на преговори с ЕС. По-специално в областта на сигурността наблягам на членството в НАТО, където нещата се движат по добър начин и с бързи темпове, но не можем до последния момент на официалното ни членство да изключим, че нещо се случва и че някой се опитва да възпрепятства този път.“, каза Пендаровски.

Според него през следващия период трябва да се обърне внимание на развитието на диалога между Белград и Прищина.

„От най-влиятелните международни фактори към днешна дата идва половината информация, че е възможно да се съживи диалогът Белград-Прищина, независимо от факта, че в Косово скоро ще има избори. Този проблем сам по себе си има огромния потенциал да повлияе на останалата част от региона на Западните Балкани по добър или лош начин. Граничим с двете държави на север и трябва да сме подготвени за всякакви варианти, които биха могли да възникнат по време на преговорите.“, каза той.

Държавният глава заяви, че сесията е постигнала съгласие относно динамиката на следващите срещи, които според него ще се провеждат на всеки два до три месеца.

"Ние живеем в такъв период от време и ролята на Съвета е толкова конституционно важна, че е важно да има редовен обмен на информация и координация на най-висшите политически власти в тази страна относно това, което се случва и какво може да се случи", заяви Пендаровски.

В този контекст, както той посочи, е важно да се отбележи, че Съветът за сигурност към президента на държавата е със засилена роля от новия закон, който беше приет наскоро и влезе в сила, за координация на разузнавателната общност.

Въпреки че беше поканен, лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски не присъства на сесията. Пендаровски заяви, че няма информация защо Микоски не е присъствал, добавяйки, че не са обсъждани частни или партийни теми, а държавната сигурност.

Националният съвет за национална сигурност се състои от девет член. Освен държавният глава, членовете са председателят на парламента Талат Джафери, премиерът Зоран Заев и министрите на вътрешните работи Оливър Спасовски, външният министър Никола Димитров и на отбраната Радмила Шекеринска.

По предложение на президента Пендаровски част от този консултативен орган са професорът и първи министър на отбраната Траян Гочевски, както и професорите от два авторитетни университета - Ветон Латифи и Ненад Маркович.

Съветът разглежда въпроси, свързани със сигурността и отбраната на държавата и прави предложения на президента, парламента и правителството. Съветът се оглавява от държавния глава./БГНЕС