Пендаровски: Смесената историческа комисия работи бавно, България не създава пречки

Смесената българо-македонска комисия работи изключително бавно. Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната "ТВ 24".

Според него и двете страни трябва да се освободят от баласта.

Целта на тази комисия, а и на самия Договор за приятелство и добросъседство, е да видим кои исторически фигури ни обединяват. За съжаление не чувам често да се използва ключовият израз, който е записан в този документ, каза още той. "Ако пише обща /споделена/ история, а ти искаш да пише, че Гоце Делчев е чист българин, как аз ще го празнувам. Той трябва да бъде и твой и мой, дори и с част от делото си, за да може заедно да го честваме. Това е много просто. Това е формулировката", каза още Пендаровски. Според него няма да бъде лошо, ако в смесената комисия бъдат включени и международни балкански експерти за конкретния период и даде пример с Преспанския договор, който бе постигнат с участието на американския посредник Матю Нимиц.

На този етап България не създава никакви пречки на РСМакедония, каза още Стево Пендаровски. Той смята, че с търпение и преговори всички спорове могат да бъдат преодоляни. "Няма друг начин. Не може да кажете - аз си отивам у дома. Така беше по времето на Никола Груевски. Бяхме си у дома и си въобразявахме, че сме най-силните в света. Но, както виждате не е било точно така", каза още Стево Пендаровски. /БГНЕС