Пендаровски: Срещата ми с ОМО „Илинден“ не нарушава Договора с България

Нито едно мое действие до момента, нито пък в бъдеще ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан през 2017 г. между България и РС Македония.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски по повод острата реакция на българското външно министерство за неговата среща вчера с нерегистрираната у нас организация ОМО „Илинден“, предаде БГНЕС.

Според Пендаровски срещата му не противоречи на Договора.

„Президентът Пендаровски смята, че всяка институция и в двете страни трябва да допринася за преодоляването на откритите въпроси. Той лично работи за укрепването на диалога и за пълното прилагане на Договора за добросъседство“, пише в изявлението си македонския държавен глава.

Днес българското министерство на външните работи изрази "загриженост от последните развития в РСМ, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония".

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония", се казваше в позицията на МВнР. От външно министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие. /БГНЕС