Пендаровски: Вдигането на блокадата зависи от България, промяната на Конституцията няма да реши проблема

Вдигането на блокадата за започване на преговори с Европейския съюз зависи от една държава и това е България. Напразни са моите разговори с европейските лидери. През изминалите месеци всички ние говорехме, че все едно във всеки един момент започваме преговори. Българската блокада обаче е тук.

Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната телевизия ТВ21. На въпроса дали е възможно решение на спора между двете страни по време на последната за годината среща на върха на ЕС на14 декември Пендаровски каза следното: В България предстоят парламентарни и президентски избори. Предполага се, че Румен Радев ще получи втори мандат. На 14 -ти декември е последният Съвет на ЕС. Съгласно българската Конституция до 14 декември със сигурност няма да има правителство...Връщам се към визитата във Ватикана, когато пътувахме заедно с Радев. Той каза, че може да се говори за всички въпроси, но той е част от една функционална институция, а в страната има служебно правителство, което няма легитимност, а в същото време няма и парламент.

По отношение на искането от българска страна за промяна на македонската конституция Пендаровски смята, че това няма да реши проблема между София и Скопие. "Дори и да решим да отворим въпроса за Конституцията, това няма да реши проблема. Всяко отваряне на конституцията при нас е отваряне на кутията на Пандора. Това ще продължи с месеци....България до скоро оспорваше нашата идентичност, език и нация. До 1944 г. не са били македонци, това нещо ни е известно. Това е сърцевината на българското искане. Но, сега разбраха, че тази риторика около историята на Балканите, кой какъв е бил преди Втората световна война, а след това след Първата световна война, не минава. Няма лидер, който да не ме е питал за българското искане. И аз започвам да им говоря за Гоце Делчев, за историческото ВМРО и те ми казват: не разбираме за какво ни говорите. И ти това искане искаш да продадеш на някой германец. Е, това няма как да стане. Поради тази причина през последните два-три месеца има промяна в риториката и се говори за дискриминация на българите, каза още Пендаровски и добави: Това е легитимна тема, но защо не говорехте за нея в началото. Това нещо можеше да го решим. Никой не смее да бъде дискриминиран, но защо не говорехме по този въпрос досега?.

Според него в момента "и най-големите разузнавачи не знаят кой разполага с необходимото мнозинство от 61 депутат в парламента". Той на няколко пъти повтори, че решението на премиера Зоран Заев да подаде оставка след загубата на местните избори на 31 октомври е било грешка. /БГНЕС