Пендаровски встъпва в длъжност

Първият президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски днес официално ще встъпи в длъжност.

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски

По време на тържествено парламентарно заседание Пендаровски ще положи клетва и официално ще започне да изпълнява длъжността президент на страната. Той поема поста от досегашния държавен глава Георге Иванов. Стево Пендаровски спечели вторият тур от президентските избори на 5 май срещу кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова.

На церемонията ще присъства и българският президент Румен Радев.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии - първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ.

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Пендаровски обещава кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на обществото. След като доста време беше национален координатор за присъединяването на Македония към НАТО, наскоро Пендаровски заяви, че през 2020 г. Скопие вече ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс.

Досега президенти на страната са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/. /БГНЕС