Пендаровски за отношенията с България: Разчитаме на САЩ, чакаме новите политици в София

Властите в РС Македония разчитат на чужда намеса и създаване на атмосфера в ЕС, която да накара България да промени позицията си относно започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС. Скопие разчита и на политическа промяна в София.

Това става ясно от интервюто на президента Стево Пендаровски пред списание "Фокус", който днес излиза на пазара.

"Аз лично не познавам нито един политик от страната ни или от Европа, с който да съм общувал и който в този период /миналата година - бел.ред./ да е вярвал, че България наистина ще ни блокира. Ще ви дам само един пример. Миналата година попитах австрийският министър на външните работи какво мисли по въпроса, защото те са част от ЕС, а ние не сме. Попитах го като опитен човек. Той ми каза следното: Много е важно да убедите всички останали страни-членки, че вие сте в право. Ако накрая 26 държави са убедени във вашите аргументи, а една държава е останала сама, тя няма да може да издържи на такъв натиск. Както виждате и той е сгрешил", казва Пендаровски в отговор на въпроса дали не е сбъркал с оптимизма си миналата година, че България няма да блокира РСМ.

"Когато през месец декември миналата година България ни спря за ЕС имаше спекулации, че някои държави били против, но не искали да кажат това публично. Аз твърдя, че всички 26 държави бяха на наша страна. Аз лично, а и хора от правителството, проверихме всяка една държава поотделно", казва той в отговор на въпроса дали всички останали 26 държави от ЕС са били на страната на РСМ.

На въпрос дали той е оптимист за решаване на спора за България както е бил преди година Стево Пендаровски отговаря: Не съм оптимист, а реалист. Първо във Вашингтон имаме нова администрация, която има по-голям интерес от предходната за Западните Балкани те да не бъдат оставени в безтегловност. Те категорично твърдят, че имат геостратегически интерес целите Балкани да се присъединят към Европа, всички шест балкански държави да вървят към Европа, при това истински, а не само на хартия. В крайна сметка след пандемията и самата Европа започна консолидация и осъзнава, че целият този проект на Обединена Европа след 30 г. трябва да приключи".

Стево Пендаровски смята, че в България се извършват дълбоки политически промени. "Ние не очакваме някой да натисне България, но те насрочиха нови избори през месец юли. Там стават тектонични политически промени. Има нов политически играч, който бавно върви към върха в рейтингите с напълно нови лица, които до днес не са били част от политиката. Те не са били парламентарна партия и ние не знаем каква ще бъде тяхната позиция. Но, ние трябва да създадем атмосфера, при която този спор да не може да продължи дълго време. И това нещо предлагаме в следващия период", казва президентът на РСМ.

"При последната ми визита в Брюксел казах, че е много важно българската страна да дефинира дали проблемът, който те сами наложиха е от политически или исторически характер. Ако е от политическо естество ние имаме веднага готовност да разговаряме за правовия ред, за борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за свободата на медиите, за професионалната администрация - това са европейските стандарти за преговори и членство. Ако това е исторически спор, тогава той трябва да остане в рамките на историческата комисия и там да потърсим помощ от независими експерти. Надявам се, че с помощта на ЕС може да се приеме, че е по-добре да се присъединят 2-3-ма историци от трети страни, които познават региона и тези исторически периоди", казва още държавният глава в интервюто.

На въпроса дали страната има план "Б" Пендаровски казва следното: Ако България продължи с блокадата ние нямаме друга продуктивна алтернатива. Разбира се, че има други алтернативи, но те не са добри за нас. При тази нежелана ситуация ще трябва да прокарваме Европа у дома и да продължаваме да преговаряме с България. С една дума, ако Европа не идва при нас, ние ще я вкараме при нас.

Според него премиерът Зоран Заев му се извинил със СМС след интервюто за Агенция БГНЕС, в което в края на миналата година определи Стево Пендаровски като неопитен политик. /БГНЕС