Пендаровски: Забрана за влизане в страната на евродепутат и на други български политици

Последните събития в отношенията с България бяха във фокуса на проведеното днес заседание на Съвета за сигурност на РС Македония, съобщи репортер на БГНЕС.

Както обяви президентът на страната Стево Пендаровски, съветът е внесъл предложение до правителството да се забрани влизане в страната на един евродепутат и на няколко други лица, за които има съмнение, че са свързани с руските разузнавателни служби.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Групата ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България, заяви още държавният глава. Той подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, каза Пендаровски. /БГНЕС

Скопие / РС Македония