Пенс: Китай иска да стане империя на злото

Пекин се стреми да затвърди водещата си позиция в света, САЩ трябва да предотвратят това, като сериозно затегнат курса си към Китай. Това мнение изрази бившият вицепрезидент на САЩ Майкъл Пенс по време на реч в неправителствената фондация "Херитидж" във Вашингтон.

Републиканецът обвини китайските власти в "враждебни намерения" към САЩ. Според Пенс американците стигат до осъзнаването, че Пекин се стреми "да бъде начело на нов световен ред". „Китай все още не е империя на злото, но работи усилено всеки ден, за да се превърне в такава“, каза американският политик. Според него Китай „в много отношения представлява по-сериозно предизвикателство за САЩ от СССР по време на Студената война“.

Настоящата демократична администрация на САЩ, начело с президента Джо Байдън, както смята Пенс, "отстъпва място на комунистически Китай". Според бившия вицепрезидент проява на това е връщането на Вашингтон към прилагането на Парижкото споразумение за климата, както и отмяната на решението за оттегляне на САЩ от Световната здравна организация. Пенс направи изявлението, че „Китай чувства слабостта на новата администрация“.

Пенс заяви, че „САЩ не трябва да позволят на Китай да създаде военна база в Латинска Америка или където и да е в Западното полукълбо“. Според републиканеца Вашингтон трябва да потърси от Пекин да разкрие допълнителна информация за произхода на новия коронавирус. Според бившия вицепрезидент Байдън трябва да заплаши, че в противен случай ще предприеме мерки за противодействие на провеждането на зимните олимпийски игри през 2022 г. в китайската столица.

„САЩ не трябва да позволяват при никакви обстоятелства“ финансиране за изследователски проекти в Китай. Според Пенс "китайските инвестиции в критични американски инфраструктурни проекти трябва да бъдат забранени", включително изграждането на електроцентрали и тръбопроводи.

Освен това, републиканецът призова Байдън да предприеме допълнителни мерки за „разделяне на икономиките“ на САЩ и Китай, както и да затегне правилата относно издаването на американски визи на китайците. /БГНЕС