Пентагонът ползва изкуствен интелект за предвиждане на събития

Пентагонът използва изкуствен интелект, който може да предскаже бъдещето и да му даде „предварително предупреждение“ с дни по-рано за атаки срещу чувствителни за САЩ места като например Панамския канал, пише „Дейли мейл“.

Според Global Information Dominance Experiments (Експерименти за глобално доминиране на информацията), или GIDE, американците използват мощни компютри за пресяване на огромно количество данни, които им помагат да забележат малки промени, които иначе хората биха могли да пропуснат - например като например броя на колите, които паркират на даден паркинг - а това може да бъде знак за някаква заплаха. След стриктното пресяване на данните, компютрите могат да подадат сигнал на полицейските власти, които да изпратят служители на място.

Последният експеримент - GIDE 3, се фокусира върху „спорна логистика" в специален сценарий, при който комуникационните линии в Панамския канал могат да бъдат компрометирани.

Генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ (NORTHCOM), обяснява, че GIDE комбинира изкуствен интелект и облачни ресурси в мощни компютри с данни от източници по целия свят.

Създадена през 1958 г. в разгара на Студената война, NORTHCOM отговаря за защитата на Северна Америка предимно от въздушни атаки (чрез Северноамериканското командване за космическа отбрана или NORAD) и за осигуряване на морско предупреждение. /БГНЕС