Пентагонът повишава производството на артилерийски снаряди с 500%

Пентагонът планира да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% през следващите две години, като по този начин производството на конвенционални боеприпаси ще достигне най-високото си ниво след Корейската война, пише "Ню Йорк Таймс".

Според вестника, за да увеличат производството на боеприпаси, САЩ ще увеличат броя на заводите и ще започнат да наемат нови производители като част от "най-агресивните усилия за модернизиране на американската отбранителна индустриална база от близо 40 години насам".

Преди военната операция на Русия в Украйна отбранително-промишленият комплекс на САЩ произвеждаше по 14 400 неуправляеми боеприпаса месечно, достатъчни за снабдяването на американската армия. Въпреки това, след решението на Вашингтон да снабди Киев с гаубици и снаряди, производството на артилерийски боеприпаси е утроено през септември и удвоено през януари. В резултат на това доставчиците са в състояние да произвеждат повече от 90 000 артилерийски снаряда на месец.

Според NYT Министерството на отбраната на САЩ ще отделя около 1 милиард долара годишно през следващите 15 години за модернизиране на държавните съоръжения за производство на боеприпаси. В публикацията се посочва, че само от август 2022 г. насам Конгресът на САЩ е отпуснал 1,9 млрд. долара за тази цел./БГНЕС