Пентагонът: Ракетите HIMARS за Украйна са част от регулярни доставки

САЩ са установили постоянни доставки на ракетни установки HIMARS за Украйна, вече са прехвърлени "стотици" такива боеприпаси и Вашингтон очаква тези стъпки да продължат и в бъдеще, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол.

Той отказа да уточни колко точно ракети за HIMARS са включени в настоящия пакет. "Никога не сме посочвали точния брой на ракетите. Не искаме да съобщаваме на руснаците всички подробности", заяви заместник-ръководителят на военното ведомство на САЩ.

"През последните няколко седмици предоставихме стотици такива системи (ракети - бел. ред.), но няма да се впускам в подробности за точния брой в настоящия пакет", каза Кол. "Ние вече сме в ритъм на доставките, които пристигат на постоянни интервали. Може да се очаква, че такива боеприпаси ще бъдат включени и в следващия пакет от военна помощ на САЩ за Киев", подчерта той.

Според предоставената от него информация ракетите HIMARS, които Вашингтон доставя на Киев, са с обсег на действие около 70 км. Приблизително същите данни бяха цитирани от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на 20 юли. Той сигнализира, че САЩ засега не са склонни да започнат да доставят на Украйна снаряди HIMARS с обсег над 80 км.

Освен това Кол уточни, че Вашингтон не вижда необходимост да разширява доставките на самите пускови установки HIMARS за Киев. "Изпратихме 16 системи HIMARS. Всъщност това е доста. Според нашите оценки не са ви необходими стотици такива системи, за да постигнете търсения ефект. Става дума за високоточни системи, предназначени за много специфични видове цели, и украинците ги използват по този начин", каза заместник-министърът.

Според него Лондон вече е предоставил на Киев три РСЗО M270, а Берлин е обещал още три от същите системи, които "изискват същите ракети" като HIMARS. Кол добави, че САЩ, техните съюзници и партньори са доставили на Украйна "много голям брой" гаубици M777. "Приоритет е да се предоставят на украинците боеприпаси [за тези системи], за да могат да продължат да се бият", заключи той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров и други руски официални лица предупредиха за опасността оръжията, доставени от Запада на Украйна, да се разпространят и в други региони. Според руския посланик в САЩ Анатолий Антонов милитаризацията на Украйна от страна на Запада пряко застрашава европейската и световната сигурност. /БГНЕС, ТАСС

Вашингтон / САЩ