Перес: 12-те клуба-основатели не могат да напускат Суперлигата

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес заяви, че 12-те клуба-основатели на европейската Суперлига не могат да напуснат проекта поради „обвързващи контракти“, и обеща, че идеята ще се завърне след период на равносметка.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес.

Перес бе една от водещите фигури в създаването на лигата, която бе разкрита миналата неделя, се разпадна само два дни по-късно, след като всички шест английски клуба се оттеглиха, а други ги последваха. Но Перес, чийто клуб е един от трите, заедно с Барселона и Ювентус, които още не са се отказали от проекта, сподели, че няма да е толкова лесно за клубовете да напуснат. „Не трябва да обяснявам какво е „обвързващ контракт“, но ефективно, клубовете не могат да напуснат. Някои от тях, поради натиск, казаха, че напуснат. Но този проект, или друг подобен, ще се осъществи и се надявам това да стане много скоро“, каза той за испанския вестник AS.

Суперлигата понесе нов удар в петък, когато JPMorgan, който осигури 3.5 млрд. евро за клубовете-основатели, каза, че е „сбъркала по отношение на това как е била разгледана сделката“. Перес, въпреки това, каза, че банката не се е оттеглила. „Не е истина, че те са се оттеглили. Те си взеха почивка, за да направят равносметка, както и 12-те клуба. Ако трябва да направим промени, ще ги направим, но Суперлигата е най-добрият проект, който сме измисляли. Партньорството продължава да съществува. Това, което направихме, е, че си взехме няколко седмици почивка, за да рефлектираме върху случилото се, продиуктувано от реакцията на дадени хора, които не искат да загубят привилегиите си и манипулираха проекта“. Европейската Суперлига претърпя крах след недоволството от фенове и политици.

Перес повтори нуждата от нов турнир, за да може големите клубове да бъдат подкрепени финансово на фона на пандемията от коронавирус, добавяйки, че 12-те клуба от ЕСЛ са загубили общо 650 млн. евро миналата година и са изправени пред загубата на 2.5 млрд. евро тази година. Той също така не е убеден в реформата на Шампионска лига, като надпреварата ще бъде с 36 отбора от 2024 година. „Суперлигата е най-добрият възможен проект, за да подпомогне клубовете да излязат от кризата. Футболът жестоко пострада и трябва да се адаптираме към ерата, в която живеем. Мисля, че промяната на формата в Шампионска лига не е най-добрата възможна, и ние не можем да чакаме до 2024“, завърши Перес. /БГНЕС