Перничани щурмуваха сградата на ВиК-Перник

Десетки перничани се събраха пред сградата на "ВиК" в града с искания за оставката на управителя на водното дружество Иван Витанов, а също и за търсене на отговорност на виновниците за водната криза в Перник, предаде репортер на БГНЕС.

С викове "Оставка" протестиращите направиха опит да влязат в сградата на "ВиК", но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама представители на протестиращите, но отказа да допусне журналисти.

Те поискаха оставката на директора на дружеството Иван Витанов, екс кмета Вяра Церовска, екс министъра Лиляна Павлова, областния управител на Перник Ирена Соколова и призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси в решаването на водната криза.

Протестиращите заявиха, че тяхното недоволство не е срещу водния режим, а срещу хората, допуснали да се стигне до тук.

"На протеста, защото съм възмутен от безхаберието и бездарието на досегашната пернишка управа на всяко ниво. Сутринта дойде в 18.30 ч. Снощи имаше вода до 01:00 ч., така че регламентът не се спазва", заяви пенсионерът Сашо Диманов и добави, че до май месец нивото на водата в язовир "Студена" е било нормално, а през август водата като чели е потънала. Той е категоричен, че язовирът е бил умишлено източен.

Граждани организират подписка с искане за оставки

Той се върна към 1993 г. когато отново били на воден режим и тогава с каручки носели вода, защото тръбите замръзнали през зимата.

"Ако ни върнат, хората, които са го направили това нещо са за съд", заяви той и добави, че проблемът е трябвало да започне да се решава през август, но заради изборите са го оставили засега.

"Перник е в критично състояние! Живея на 8-мия етаж, водата се качва в 8:30 ч. и в 10 ч. я няма. Тя се качва ненормално. Изобщо не може да се ползват уредите - нито перални, нито бойлери. Все още нямаме поражения. Водата няма да стигне до пералните ни", заяви Антоанета Димова и призова да се спазват обявените часове за пускането на водата.

"Връщат ни не в 20 в., а в 19 в. Защо трябва всичко да си перем на ръка?", запита тя и попита къде са отишлите парите, взети от ЕС за язовира.

На протеста гражданите се подписаха и под подписка, с която искат виновните да бъдат наказани.

.......................... Директорът на ВиК Перник Иван Витанов не вижда причина да си подаде оставката, която му поискаха жителите на града заради въведения воден режим. Това съобщи представителят на протестиращите Надежда Димова, която беше поканена с още двама души на разговор с Витанов, който отказа да слезе при съгражданите си и да допусне медии на срещата. На наш въпрос защо се крие, Димова посочи, че Витанов не е слязъл при протестиращите с цел да избегне ескалация на напрежението. "Това, което разбрахме по време на срещата, е, че пробите, които са взети от язовир "Долна Диканя", че резултатите от първата проба са показали, че водата е заразена със салмонела. Изпратена е повторна проба. Ако и тя потвърди резултатът, този водоизточник не може да се използва", заяви организаторът на протеста Надежда Димова и подчерта, че най-вероятно ще се наложи да търсят други водоизточници. Тя коментира, че застават зад исканията, посочени в отвореното им писмо и искат да се направи проверка на всички по веригата, отговорни за водната криза в Перник. Димова заяви, че остават в стачна готовност и ще излязат отново на протест, ако не получат адекватни отговори на въпросите им. "Ако не се вземат мерки, градът да бъде спасен от бедственото положение, ще излезем на протест", обяви тя и добави, че днес от ВиК и кметът им ще се срещнат с регионалния министър Петя Аврамова. /БГНЕС