Перник и Пернишка област

Област Перник се намира в Западна България, в непосредствена близост до София. Площта й е 2366,1 кв. км. Населението на областта през 2017 г. е 122 421 души, от тях в трудоспособна възраст са 71 334 души. Перник е голям индустриален център, в него са разположени мини и предприятия на металургичната промишленост. Голяма част от населението на града работи в София.

По общини

Перник е разположен в Западна България, по поречието на река Струма. Площта на общината е 478,8 кв.км. Населението на Перник през 2017 г. е 89 432 души. От тях в трудоспособна възраст са 53 651 души. Перник е наследник на средновековния град Кракра. През IV в. пр.н.е. траките построяват там крепост.

Най-новата история на Перник започва през миналия век с разработката на богатите въглищни залежи в района. С построяването на първите миньорски квартали по терасите на река Струма се слага началото на рударското селище Перник, на 1 км източно от едноименното село. От 1929 г. Перник е град, а от 1958 г. – и окръжен център. Тогава достига апогея на въгледобива си. Няколко десетилетия той е енергийното сърце на България.

Кмет на града от 2015 г. е Вяра Церовска от ГЕРБ. Преди това за кратко от 2014 до 2015 г. кмет е инж. Иван Иванов, който беше избран на този пост за кратко, след като Росица Янакиева стана депутат. Янакиева беше кмет на миньорския град от 2007 до 2014 г., избрана от БСП, а след това преминава в редиците на АБВ.

Радомир се намира в Западна България и е една от съставните общини на област Перник. Нейната площ е 540,5 кв. км. Населението й през 2017 г. е 18 614 души. От тях в трудоспособна възраст са 10 473 души. Радомир е средновековен град, изграден над праисторическо, антично селище и некропол. Първото килийно училище в общината се открива през 1826 г. в с. Радибош. Първите десетилетия на ХХ век един от основните поминъци на местното население е бозаджийският занаят. За това в цяла България е известна шеговитата приказка, че на радомирци лявата ръка е по-дълга от дясната, разтеглила се от носенето на големите дървени кофи пълни с боза.

Днес гр. Радомир е съвременен град със свой облик, стопанска инфраструктура, природни забележителности и културни институти. На територията му работят фирми на тежкото машиностроене и химическата промишленост. Кмет на града е Пламен Алексиев, а преди това Красимир Борисов от БСП.

Трън е разположен в северозападната част на област Перник. Общината е част от историко-географската област Краище. Площта й е 573,4 кв. км., а населението й през 2017 г. е 3993 души. От тях в трудоспособна възраст са 2020 души. Към настоящия момент Община Трън се определя като изостанал граничен и планински регион, но с естествени предпоставки за развитие на туризма. Разположена е сред уникално красива и чиста природна среда, с множество културно-исторически и религиозни паметници, природни богатства.

Най-голямата природна забележителност в общината е Трънското ждрело на река Ерма. То е под номер 39 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Кмет на Трън е Цветислава Цветкова, която смени на този пост кмета от ГЕРБ Станислав Николов. /БГНЕС