Перник иска наказание за виновните за водната криза

Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове, предаде репортер на БГНЕС.

Гражданите с възгласи „Искаме вода!“ и „Оставка“ вървят по главната улица в града, за да стигнат до храма „Св. Иван Рилски“. В него те ще се помолят за дъжд и сняг, защото не виждат друг изход от хуманитарната криза завладяла Перник. Участниците в гражданското шествие искат оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димов, а също така бившият кмет Вяра Церовска да бъде подведена под съдебна отговорност. Протестът е подкрепен и от жители на съседните селища.

Павел Павлов не само е сред искащите да бъде потърсена съдебна отговорност от виновниците, довели до безводието в града, а ги назова и поименно. „Виновните за кризата са бившата областна управителка Ирена Соколова, бившата кметица Вяра Церовска, нейният заместник Владимир Караилиев, шефът на ВиК Перник Иван Витанов, министрите Петя Аврамова и Нено Димов. Те са получавали информация за състоянието на този язовир. Това са месеци бездействие и безхаберие, които са довели до този проблем. Умишленото източване на язовир „Студена” е станало с тяхно знание. Те са съучастници в грабежа и опустошаването на Перник”, категоричен е Павлов.

Попитан дали предприетите действия от страна на държавата внасят малко спокойствие и надежда, че кризата ще бъде решена, Павлов заяви, че това са само думи, а реални действия няма. Мъжът разкри, че ремонтите в града са решавани на парче, а не изцяло.

„Аз живея на улица „Сергей Румянцев” в кв. „Могиличе”. Водопроводната тръба е като таралеж. Методът на отстраняване на авариите са чрез едни дървени чепове, които се забиват в стоманената тръба и се чака дървото да закисне. Това е начинът, по който ВиК Перник отстранява повредите. На нашата тръба, която е дълга около 300 м. има поне 50 отстранявания на повреди. Представете си колко средства са хвърлени за почти ежедневното разкопаване на улицата, вместо да се подмени тази тръба”, посочва Павлов неадекватните действия на водното дружество.

Част от протестиращите бяха облечени със зелени жилетки по примера на "жълтите жилетки" във Франция.

Да поиска възстановяване на редовното подаване на вода е дошла и Росица Рангелова, която води своето малко дете. Жената споделя, че е отчаяна и не вижда друг изход от ситуацията освен емигриране зад граница.

„Трудно живеем без вода. Точим вода, когато дойде. Режимът не се спазва, тъй като има много аварии. Сега като застудее предполагам, че ще стане още по-зле. Не знам на какво да се надявам. Емиграция сигурно – това е. Няма значение в коя страна, важно е да не съм в Перник, защото не издържам повече тук”, казва с насълзени очи жената и добавя, че не може да проумее човешката алчност и фактът, че има хора, които могат да оставят 120 000 души без вода за пари.

Тя е убедена, че хуманитарната криза, превзела града им е в резултат на човешка грешка.

От Ирена Шаренкова, която е част от инициативния комитет „Спаси Перник”, научаваме, че водният режимът не се спазва, но има и райони, в които въобще водата не идва.

„В пернишкото село „Люлин” от четири дни нямат капчица вода. Няма как да се спази режимът, защото язовирът е празен”, отсича Шаренкова и добавя, че когато водната криза засегне и индустрията, Перник ще спре да функционира и ще се превърне в призрачен град.

Жената изрази и съмнение относно твърдението, че в кв. „Проучване” няма ешерихия коли във водата, тъй като има нови четирима души, които са приети в болница на 25 декември с такива съмнения. Протестиращата предрече, че след Перник и други градове ще се озоват в клопката на безводието.

Организаторът на протеста Камелия Радева обясни, че съгражданите й вече са разбрали, че този проблем няма да се реши по тих и кротък начин, а с излизане по площадите.

„Хората в Перник са доста сринати, доста отчаяни и унизени. След като никой не подаде оставка, след като няма никакъв морал в политиката, след като тези хора не са отстранени, за да сме сигурни, че поне разследването ще се води обективно. Протестът е отговорът ни на целия този цирк, който се върши в момента, с манипулиран и показен ПР, медийни акции, една активност, която не е, за да се свърши работа, а за да се покаже на обществото, че ситуацията се овладява. Ние обаче не споделяме това”, заявява Радева и призова проверките да започнат от МРРБ и МОСВ, а не да се провеждат такива само в Перник.

От трибуната на площада, тя поиска спешно да бъде избран нов управител на "ВиК" Перник; да бъдат редуцирани сметките за вода на перничани; да бъдат въведени компенсаторни механизми за гражданите и жителите на съседните населени места под формата на данъчни облекчения и социално подпомагане; да бъде създадена междуведомствена комисия с представители на държавната администрация и учени от БАН; да бъде осигурена международна хидроложка експертиза и международна експертиза за оценка на епидемиологичната обстановка в Перник; да бъдат допуснати външни експерти в комисии и структури към държавната и местна власт; след справяне с водната криза да бъдат поставени водомери към всички основни кранове; да се осигури присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината докато яз. "Студена" се напълни, както и да бъде подменена водопреносната мрежа в града.

Радева поясни, че молебенът не е за дъжд, а чрез него искат да измолят Бог да им помогне със справянето с безводието. Тя обяви още, че след нова година протестът им ще се пренесе на жълтите павета в София.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември то е удължено с още 30 дни.

Липсата на вода в един от най-големите български градове доведе не само до сериозно социално напрежение. Тази седмица се появи и информация за разпространение на заразни болести заради лошото качество на питейната вода и нейната липса. Последните анализи на здравните власти показват, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли.

Прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води за безстопанственост. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне на 6 януари с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването.

На последното заседание на Министерски съвет за годината премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. В Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода.

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура. /БГНЕС