Перник празнува 90-годишен юбилей

Перник празнува! С поднасяне на венци пред паметника на Кракра Пернишки и вдигане на националните флагове на България, ЕС и града започна юбилейното честване, предаде репортер на БГНЕС. Специално участие взеха представители на Гвардейската част.

„ 90 години са достатъчни Перник да извърви сериозен път нашия град. Той е с хилядолетна история още от времето на Кракра“, каза за БГНЕС кметът Вяра Церовска.Тя припомни, че в града е имало железница и светнала електрическата крушка, построена е първата електроцентрала, много преди да стане бъде обявен за град.

„Перник е град на металурзите, интелигенцията и много велики личности, направили не само града, но и България известна. Щастлива съм, че имам възможността аз като кмет да споделя радостта моите мечти и на съгражданите ми. Затова, Перник да бъде по-добър, по-модерен град – да имаме своята индустриална зона и да постигаме своите мечи“, очаква кметът.

Церовска заяви, че администрацията мисли и за бъдещето на града. Днес е направена „първа копка“ на ново кръстовище на кв. Изток. Според нея това съоръжение ще бъде факт до няколко месеца. От Министерски съвет са отпуснати и средства.

Богатата празнична програма започна от сутринта. В 9:00 часа юбилейните празненства започнаха с молебен за здраве и благоденствие. С официална церемония по поднасяне на венци и цветя, с участието на Националната гвардейска част, пред паметника на Кракра Пернишки беше отбелязана тържествено 90 годишнината от обявяването на Перник за град. В тържествения ритуал се включиха представители на местната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, народните представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политици и граждани. Пред паметника беше и белоградчишкият епископ Поликарп, който приветства всички с благословията на патриарх Неофит. Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и кметове на общини.

След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър на Гвардейската част, до Двореца на културата, където бяха издигнати националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.След това се проведе ревю, изложба на деца от града, фолклорни изпълнения на Граовче“, „Граовска младост“ и „Граово“, връчване на награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град. Поздрав за всички перничани е концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „СкандаУ“. Празникът продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта ще поставят изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков. /БГНЕС