Перу обяви извънредно положение, за да блокира нелегалните мигранти

Президентът на Перу обяви извънредно положение по границите на южноамериканската държава и нареди разполагането на войници, които да подсилят контролно-пропускателните пунктове и да блокират нелегалните мигранти, пътуващи на север от Чили, предаде АФП.

Стотици мигранти, които според Организацията на обединените нации са хора, предимно от Хаити и Венецуела, които са живели в Чили, но сега се опитват да го напуснат, са блокирани от седмици на границата между перуанския град Такна и Арика в северната част на Чили.

Много от тях казват, че искат да се приберат у дома или да продължат на север към САЩ, тъй като Чили затяга контрола върху миграцията.

Перуанското правителство вече изпрати 200 полицейски служители, за да засилят имиграционните контролни пунктове, което според него е и опит за ограничаване на транснационалната престъпност.

Президентът Дина Болуарте заяви, че ще бъдат изпратени допълнителни войници в подкрепа на полицията на граничните пунктове с Чили, Боливия, Бразилия, Еквадор и Колумбия.

"Националната полиция ще поддържа контрола върху вътрешния ред с подкрепата на въоръжените сили", заяви тя пред журналисти.

Правителството не съобщи какво ще включва извънредното положение и колко дълго ще остане в сила. /БГНЕС