Перу с най-много смъртни случаи от коронавирус в света

Перу публикува днес нови данни за епидемията от коронавирус в страната, като ревизира броя на жертвите от Covid-19 от 69 000 на 180 000, което я прави страната с най-голям брой смъртни случаи на глава от населението в света.

Премиерът Виолета Бермудез заяви, че броят на загиналите в страната от 33 милиона, според доклад на Научния съвет през април, вече е 180 764, докато според предишни данни 69 342 перуанци са загинали в пандемията.

"От днес ще имаме по-голям брой, което ще донесе повече ползи при управлението на пандемията," каза Бермудез на пресконференция.

Страната с най-голям брой смъртни случаи на глава от населението в света до момента е Унгария, където са починали около 300 души на 100 000 жители, докато в Перу този брой сега е повече от 500 смъртни случая от коронавирус на 100 000 души.

Перуанският научен съвет предложи промени в критериите за регистриране на мъртвите, след като прецени, че „настоящата методология е непълна и води до по-ниска оценка на броя на смъртните случаи от Covid-19“.

Отсега нататък за починали от коронавирус ще се смятат тези, които отговарят на седем критерия, включително доказана инфекция, но също така и „възможни случаи на епидемиологична връзка с потвърдени случаи“.

Съветът се състои от експерти от публични институции, перуански частни институции и експерти от Световната здравна организация. /БГНЕС