Песента „Тих, бял Дунав" изпята с албански текст по времето на Енвер Ходжа

Популярната българска маршова песен „Тих, бял Дунав“ е изпълнена с променен текст от военизирана група албански девойки по времето на режима на Енвер Ходжа в Албания.

За изпълнението на песента свидетелства клип в световната мрежа You tube, заяви пред БГНЕС адвокатът и експерт по медийно право Цветан Цветанов.

Прекрасната мелодия на патриотичната българска песен сътворена в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през р. Дунав с парахода „Радецки” е композирана още през 1909 г. от Иван Караджов, учител в българската мъжка гимназия в Солун по текст на народния поет Иван Вазов от 1876г.

Песента е харесана много и без съобразяване с авторските права е превърната в марш с нов текст, който прославя режима на Енвер Ходжа и партизаните. Преди да скъса окончателно със страните от бившия социалистически блок, водени от СССР и да се ориентира към братски маостки Китай през 1961-68 г., Албания на сталинисткия диктатор Ходжа поддържаше много топли отношения с България – обмяна на студенти, помагахме на албанците в селското стопанство и други сфери. /БГНЕС