Песков: Срещата Путин-Зеленски е невъзможна, ако ще говорят за Крим

Среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски е невъзможна, ако Киев планира да повдигне въпроса за това на кого принадлежи Крим. Това съобщи в понеделник прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

"Не, [обсъждането на Крим] е невъзможно при такова формулиране на въпроса. Естествено, обсъждането на Крим не е възможно. Следователно такава формулировка всъщност поставя под въпрос хипотетичната възможност за провеждане на такава среща", каза Песков, коментирайки информацията, че Киев планира да обсъди въпроса за принадлежността на Крим при евентуални преговори.

Песков добави, че Путин няма да обсъжда въпросите за войната и мира в Донбас с украинския си колега, тъй като Москва не е страна в този конфликт.

„Твърдо не“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпрос за готовността на Путин да води диалог със Зеленски по тази тема. „Факт е, че не можем да обсъждаме въпроса за вътрешноукраинския конфликт. Русия не е страна по това конфликт. Нищо не се е променило тук, повтаряхме това много пъти на различни нива."

Песков подчерта, че темата за конфликта в източната част на Украйна може да се обсъжда с Киев „само от гледна точка на изпълнението на разпоредбите на комплекса от мерки от Минск, абсолютно ясно изписани на хартия“.

Говорителят на Кремъл посочи, че е възможна среща на лидерите на двете страни, ако на нея ще се обсъди изпълнението на споразуменията от Минск от Киев, споразуменията от парижката среща на върха и двустранните отношения.

По -рано прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров заяви, че президентът на Украйна е готов по всяко време да проведе среща с Путин, за да обсъди въпроса за територии, които не са контролирани от Киев, включително въпроса за Крим.

Още през април Зеленски обяви желанието си да се срещне с Путин, за да обсъди конфликта в Източна Украйна. На 22 април президентът на Русия, коментирайки предложението на Зеленски за лична среща, отбеляза, че ако се стигне до обсъждане на проблемите на Донбас, тогава ръководството на Украйна трябва преди всичко да се срещне с лидерите на Луганската и Донецката народна република./БГНЕС