Песков: Стремежът на Украйна към НАТО е „непосредствена заплаха“

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече продължаващия стремеж на Украйна към НАТО и теоретичната готовност на САЩ да обсъдят този въпрос "непосредствена заплаха".

„Първо, [украинският президент Владимир] Зеленски казва:„ Искаме, стремим се към НАТО. “Американците казват:„ Чудесно, има определени условия, изпълнете ги и ние ще ви чакаме с отворени обятия. “Това е пряка заплаха за Русия. Това е потенциално бъдещо приближаване на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници ", обясни Песков в ефира на телевизионния канал Русия-1 в интервю за програмата" „Москва . Кремъл. Путин“, отговаряйки на въпроси на журналиста Павел Зарубин.

Той отбеляза, че руският президент Владимир Путин "поне ще положи усилия", така че историческите земи на Русия да не бъдат използвани срещу нея.

Според Песков резултатите от срещата на Зеленски с президента на САЩ Джо Байдън, ако се изхожда от онези моменти, които „очевидно Москва не харесва“, са продължение на създаването на проект за превръщане на Украйна в антируска.

Песков също подчерта, че въпросът за това на коя страна приндлежи Крим, не може да бъде тема на среща между лидерите на Руската федерация и Украйна, следователно, по отношение на подготовката на срещата на върха на Владимир Путин и Владимир Зеленски, „нещата са някъде там“./БГНЕС