Пет любопитни неща за следващия председател на ЕС Словения

Ето пет неща, които трябва да се знаят за алпийската страна, от нейната любов към пчелите до нейната спортна сила.

Национален парк Триглав в Словения

Малка, но перфектно оформена

Словения, заедно със съседна Хърватия, обявиха независимост от Югославия през юни 1991 г. Малката нация от около два милиона, сгушена между Алпите и Адриатическо море, се спаси от най-тежките конфликти, които белязаха региона през 90-те години и отнеха около 130 000 живота.

Словения се присъедини към ЕС през 2004 г. и започна да използва единната валута само три години по-късно.

Словения често се бърка със своята почти съседка Словакия, с бившия президент на САЩ Джордж Буш сред тези, които объркаха двете страни.

В един момент Словения дори помисли да промени флага си, за да го различи от модела с бяла, синя и червена ивица, който също споделя със Словакия.

Рай за пчеларите

Пчеларството е ценна национална традиция в Словения, с цветни кошери, с които са осеяни ниви, по ръба на гори, в градини и дори на покривите на града.

Около 10 000 души имат свои кошери в Словения.

Това е 10 пъти повече пчелари на глава, отколкото в Испания, най-големият производител на мед в Европа.

Именно словенецът Антон Янса (1734-1773) беше този, който написа първото съвременно ръководство по пчеларство.

И Словения продължи да води напред в повишаването на осведомеността за тежкото състояние на пчелите, тъй като през последните години нарасна загрижеността за здравето на популацията на тези опрашващи насекоми по света.

Пчелата може да бъде забелязана като символ на трудолюбието над вратите на банките и музеите.

Централната банка на страната дори издаде специална монета от две евро, за да отбележи първия Световен ден на пчелите, инициатива, стартирана от Словения и подкрепена от ООН.

Мечки и бебета дракони

Повече от 14 000 пещери в Словения са една от основните туристически атракции в страната и дават подслон на някои от най-известните представители на фауната йи.

Обширната пещерна система Постойна е дом на „бебета дракони“, древни подводни хищници, които могат да живеят до 100 години и да се размножават само веднъж на десетилетие.

Надземната половина от територията на Словения е покрита с килим в гората, където през последния век последователни усилия за опазване са успели да защитят популацията на мечките. Понастоящем там се срещат около хиляда от тези животни в дивата природа, като няколко екземпляра дори бяха изнeсени във Франция, за да се помогне да бъдат въведени отново в Пиренеите.

Тадей Погачар, колоездач

Ковачница на спорта

Словения е спечелила впечатляваща спортна репутация от независимостта си, събрала 40 олимпийски медала.

Освен шампионите по колоездене Примоз Роглич и Тадей Погачар, те могат да се похвалят с мъжки отбор по баскетбол, който спечели европейското първенство през 2017 г., и мъжки отбор по волейбол, които бяха европейски вицешампиони през 2019 г.

Страната също се гордее със своите звезди от НБА Лука Дончич и Горан Драгич, вратарят на „Атлетико” Мадрид Ян Облак и скиорите като Петер Превч и Тина Мазе.

Мелания Тръмп

Мелания Тръмп

Бившата първа дама на САЩ е родена с името Мелания Кнавс в град Севница в източната част на страната. Пристигането й в Белия дом, когато съпругът й Доналд стана президент на САЩ, породи надежда, че може да посети родината й, но това така и не се случи.

Ексцентрична статуя, която я изобразява близо до родния й град, бе кръстена „плашило“ от някои местни жители и беше изгорена през юли 2020 г.

Бронзова реплика беше отзкрита през септември, а американският концептуален художник зад творбата заяви, че е замислена като критика на антиимигрантската политика на Тръмп./АФП

Любляна / Словения