Петър Ганев: Не сме виждали никакви гаранции от Диксън

Членът на Наздорния съвет на Левски Петър Ганев изрази притеснения за сериозността на намеренията на кандидат-купувача на акциите Джоузеф Диксън. Икономистът се присъедини към скептиците, които се увеличиха след вчерашната пресконференция на английския бизнесмен, в която той избягваше конкретни отговори.

Членът на Надзорния съвет на Левски Петър Ганев.

"И аз, като всеки привърженик, искам да видя реални неща. Кой как се презентира и дали говори добре и да е приятен събеседник - такива разговори са се водили и преди, доста собственици се смениха. Не е въпрос на поведение, а на това какво реално стои зад него, какви са плановете, дали ще се случат и има ли гаранция", заяви Ганев пред в предаването Тази сутрин по bTV.

Той засегна и отсъствието на настоящия собственик на клуба Наско Сираков от срещата с медиите. "Със сигурност липсата на Наско Сираков беше неприятна изненада, тъй като беше обявено от клуба, че ще има обща пресконференция. Предния ден говорих със Сираков и той потвърди, че само Джоузеф Диксън ще говори, а няколко дни по-късно самият Наско под някаква форма ще говори".

Ганев не скри, че има скептицизъм у него по подготвяната сделка: "Факт е, че много привърженици са притеснени. Говори се за бъдеще - 10 милиона, 250 милиона. Но има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Едното е, че футболният отбор започва подготовката през следващата седмица и трябва да има яснота. И другото е, че има конкретни правни и финансови неща, които да се случат, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в Щатите, трябва да има регистрирана компания в България, чийто капитал да бъде няколко милиона. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди 250-те милиона и плана за инвестиция за стадиона".

Той обясни, че като член на Надзорния съвет до момента е чул само общи обещания. "Той (б.р. - Диксън) ни предостави гаранции пред нас, които бяха във вчерашната форма, конкретни документи аз не съм виждал. Имаме уверение от Наско Сираков, че ще предостави и пред нас тези гаранции. Той, ако му ги е предоставил, е в последните 1-2 дни, тъй като в началото на седмицата не беше предоставил документи. Трябва да се разграничат двете неща. Едното е да предоставиш гаранция при тези условия ще строиш стадион и т.н. Другото се нарича Skin in the game - трябва да имаш някакво самоучастие. Не може да влезеш в най-големия клуб само с обещание "Ще инвестирам". На фона на текущите задължения, трябва да вложиш определени финанси, за да може да стартираш сезона по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Трябва да следим дали ще влезе някакъв финансов ресурс по тази сделка. Той (б.ред. - Ганев отново визира Диксън) влага по-голям фокус върху имотната част - стадиона, не и останалата. Очевидно е, че това са привлечени средства от финансови институции, за да бъде построен нов стадион. Но отново - това е на следващ етап", коментира шефът в клуба.

Ганев не скри и, че е много загрижен как изобщо Левски ще започне подготовка за новия сезон, още повече, че в момента няма треньор. "Притеснява ме, че започва подготовка следващата седмица. За да скочи някой като Станимир Стоилов в този проект, трябва да има ясна рамка. Към момента няма такава. Трябва една сума от около 5 милиона. Трябват около 3 милиона за спешни разплащания, включително и заплати към служители, плюс около 1,5 - 2 милиона за нормален старт. Сделката не е гарантирана по никакъв начин. Лакмусът е дали Станимир Стоилов ще се съгласи да дойде. Ако това стане, значи има сериозни намерения", завърши той. /БГНЕС