Петър Колев: Антибългаризмът е диагнозата на македонския политически елит

Антибългаризмът като политическа и психологическа диагноза се утвърждава и в тази предизборна кампания в РС Македония.

Докато свободата потъва, инфлацията натиска стандарта на живот, а всеки втори човек разсъждава как да напусне Македония, изхабеният политически елит на страната и в тази предизборна кампания продължава безидейно да бълва антибългаризъм. Въпреки че македонските българи категорично отказват да участват в този „скопен“ от идеи политически дебат, а България мъдро се е дистанцирала от тази политическа вакханалия, това не пречи на основните играчи в Скопие всеки удобен момент да атакуват България и българите. Само за кратко подсещане бих споменал, че РСМ стана „Северна“ благодарение на договора с Гърция, но в този политически дебат, не се и споменава името на новия кръстник на Македония.

Защо България продължава да бъде удобната политическа „боксова круша“ е въпрос, който крие отговора дълбоко в пост-югославския чип, заложен в комплексирания и некадърен македонски политически елит. Този елит, който 30 години не може да предложи на страната и на своите граждани нормален европейски път и решение как да скъсаме „пъпната“ си връв с Белград, която удушава всеки опит за раждане на македонска политическа и държавническа независимост. Старите „скелети от гардероба“, през своите корупционни и натрупани активи по разни досиета на службите от Титова Югославия са препъни-камък на всеки опит за независимост на Македония.

Този Християн Мицкоски, който днес се е запътил да става премиер, е същият който „вчера“ агитираше за Вучич на изборите в Сърбия. И ако за него изказването на Пендаровски, „че Гоце Делчев се е самоопределял за българин“, е короната на предателството, тогава е крайно време да разберем, че историческата истина и правото на самоопределение, като основно човешко право и европейска ценност, още дълги години ще са мираж за Републиката. Същият Пендаровски се радваше като „дете с близалка“ на „Отворени Балкани“, който е категорично проект на сръбската хегемония на Балканите. Този проект се удави в Кървавата река в манастира в с. Банска в Косово и на всеки нормален човек му стана ясно, че Сърбия „кожата си мени, но нрава на Милошевич все още не“.

Въпросът защо скопският политически елит продължава да обслужва интересите за конфронтация на Балканите има своя ясен отговор и той е - защото Белград не е получил позволение от Москва, Македония да стане независима и европейска държава. Между другото същият сценарий, който се разигра и с Македонската църква, която стана повод за раздор в православния свят и получи измамен, лъжлив Томос и независимост-автокефалност от СПЦ, по заповед на Руската църква: констатация, споделена от самата Вселенска патриаршия.

И ако тази обслужваща чужди геополитически интереси проекто-риторика на македонските кандидати за президенти, премиери и депутати е ясна, остава отворен въпросът кога България ще удари по масата и ще каже: „Стига толкова!“.

Ние сме длъжни да запознаем партньорите си с тази агресия, която в себе си съдържа основата на югославската агресия, държавна идеология, облечена в „македонизма“, търсеща само и единствено конфликти на Балканите.

Македонското общество трябва да разбере, че романтичният поглед на България е минало свършено време. Няма как от сутрин до вечер да бълваш отрова към България, да мачкаш човешките права на българите в РС Македония, да изопачаваш истината за пропагандни цели и всичко това да приключи с поредната декларация, договор или европейски компромис, който няма да се спазва.

България не трябва да забравя основния си дълг - да защити достойнството си и достойнството на своите сънародници в РСМ, червена линия, с която компромиси няма и не може да има. /БГНЕС

--------------

Петър Колев, изпълнителен директор на Агенция БГНЕС.